”Kan bli en gamechanger”

Joakim By, som förvaltar Handelsbanken Amerika Småbolag, om handelskrig, husdjurstrenden och bolag som kan hantera en lågonjunktur.

I fjol sjösattes en skattereform i USA som innebar högre vinster för företagen. Samtidigt har tariffer och presidenttweets lett till ökad nyckfullhet. Vad blir konsekvenserna för bolagen?

– Skattereformen innebar att bolagsskatten gick från 35 till 21 procent, vilket gjorde Amerika betydligt mer konkurrenskraftigt. Reformen gynnar främst amerikanska småbolag med hög andel inhemsk försäljning och har inneburit högre vinster för företagen, en starkare arbetsmarknad och en starkare amerikansk konsument. Det utdragna handelskriget med Kina skapar en ökad osäkerhet och företagsledare vi träffar vill ha tydliga spelregler. Bolagens kommentarer om framtiden är mer försiktiga nu än tidigare. Det finns en oro för att handelskriget kan förstärka en eventuell konjunkturnedgång och många företag tycks avvakta med investeringar, trots att de kan låna billigt när räntorna är låga. Samtidigt är utlandshandel en relativt liten del av amerikansk ekonomi. Konsumtion, service och tjänster utgör nära 80 procent av BNP och vi ser en fortsatt stark arbetsmarknad och köpstark konsument. I tider med ökad oro kring global makro- och handelskrig tror vi att amerikanska bolag klarar sig relativt väl.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här