”Kan bli tio gånger pengarna”

Christian Brunlid förvaltar Handelsbanken Microcap Sverige. För Affärsvärlden berättar han om Sveriges bästa spelbolag och vad som kan få honom att komma tillbaka till bettingsektorn.

Senast Affärsvärlden intervjuade dig (nummer 1–2/2017) hade du just startat Microcap-fonden. Hur har fonden gått sedan dess?

­– Det har gått bra, fonden är ungefär 25 procent upp sedan starten. De flesta investeringar vi har gjort finns kvar, även om vi har avyttrat också. När vi går in i bolag är vi tydliga med att vi vill att vissa mål ska uppnås innan en viss tid. Om de inte gör det säljer vi.

Handelsbanken Fonder har viktat ner kraftigt i bettingsektorn, även Microcap-fonden. Varför?

– Våra fonder har varit med i sektorn sedan 2007, vilket var väldigt tidigt. Alla industrier når vid någon punkt en mognad, där konkurrensen hårdnar och det blir svårt att höja lönsamheten. Dessutom finns det ett större politiskt engagemang nuförtiden med större regleringsrisker och ett lägre institutionellt intresse på grund av etiska skäl. Risken vi tar är ju att det blir en stor konsolidering eller att USA slår igenom stort för svenska bolag. Vi kan komma tillbaka i sektorn, men just nu avstår vi.

Senast vi sågs lyfte du fram Storytel som ett spännande bolag. Hur står det sig i dag?

– Det är fortfarande jätteintressant. Det var en av Microcap-fondens första investeringar i december 2016 och har varit fondens näst bästa innehav. Bolaget har utvecklats väldigt bra och har nu 720 000 kunder varav hälften i Sverige. Här i Sverige är man lönsam, men expansionen utomlands kostar fortfarande pengar. Storytel äger ju en del av sitt eget innehåll, de har ju bland annat köpt upp Norstedts, vilket är en bra bytesvaluta i andra länder.

Hur tänker du kring lönsamhet i tillväxtbolag?

– Det är en balansgång. Vi har gjort körningar som visar på att det är bra att vänta med att investera fram till det att bolaget börjar tjäna pengar. Men vi tror att vi kan komplettera och hitta de rätta bolagen, även om de inte är lönsamma ännu.

Du har nyligen tagit in ar-/­vr-­bolaget Bublar i fonden. Varför?

– Bublar utvecklar ar-teknik för spel men också för online-shopping. Spelen liknar Pokemon Go, men har den senaste ar-takniken i sig, vilket är väldigt spännande. Vi investerade 8 miljoner kronor i september när de behövde pengar, framför allt sedan de gått in i ett utvecklingsprojekt med Hello Kitty. Vi köpte in oss på 3 kronor och två veckor senare var aktien upp på 12 kronor. Risken är fortfarande stor, det kan bli tio gånger pengarna eller rinna ut i sanden.

Du har också ögonstyrningsbolaget Tobii i fonden. Vad ser du för potential i det bolaget?

– Jag tror att 2019 kommer bli ett spännande år för Tobii. De tjänar inte pengar i dag men de är uppenbarligen i ett segment som växer och röner alltmer intresse. Det finns ett gäng konkurrenter som har blivit uppköpta på grund av teknologin. Tobii är fortfarande självständiga men har gjort ett antal spännande samarbeten med bolag, flera spelbolag till exempel.

Ni har flera gamingbolag i portföljen. Vilket bolag är bäst?

– THQ är bäst, även om det inte är ett Micro Cap-bolag längre. Det är faktiskt fondens bästa innehav, vi har varit med från start och aktien har haft en fantastisk utveckling. Det är ett otroligt välmanagerat bolag. Man har förstått att det finns stora communities i de små och lite äldre spelen, men bolagen har ofta svårt att hitta finansiering för att utvecklas. Då köper THQ in sig billigt och hjälper till att få ut spelen på marknaden.

Hur ser du på den senaste tidens börsoro?

– Vi befinner oss lite i stormens öga just nu. Vi har flera orosmoln över oss, men å andra sidan har vi fortfarande global tillväxt. Värderingen på Stockholmsbörsen ligger på ett p/e-tal på 13,5 jämfört med 16,5 för ett år sedan. Börsen är ned 10 procent i oktober medan prognoserna är ned 3. Vi har god direktavkastning i bolagen. Till exempel Skanska och NCC håller i utdelningen, trots att de gjort stora nedskrivningar.

Christian Brunlid

Förvaltar: Handelsbanken Microcap Sverige.

Förvaltat kapital: 1,5 miljarder kronor.

Utveckling i år: +4%

Utveckling sedan start december 2016: +22%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.