Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kassastinna verkstadsbolag

2018-02-14 18:00

Finanserna fortsätter att stärkas hos börsens verkstadsbolag. Frågan är om det blir en uppköpsfest eller ett pengaregn över aktieägarna.

Stockholmsbörsen blir alltmer en verkstadsbörs. Dels har verkstadsjättarna god medvind, dels har flera andra storbolag utvecklats svagt de senaste åren, däribland H&M, Ericsson och Telia.

Veckans tabell där 15 stora verkstadsbolag ställs mot 15 mellanstora verkstadsbolag är en uppdaterad version av en tabell vi publicerat ett par gånger tidigare, senast i nummer 50–52/2016.

Mest slående är att balansräkningarna i sektorn blir allt starkare. I slutet av innevarande år väntas inte mindre än 14 av de 30 bolagen antingen sitta med nettokassa eller med en nettoskuld på maximalt 0,5 gånger prognostiserat ebitda-resultat.

Återstår att se om resultatet blir en uppköpshausse, som ofta är fallet i slutet av högkonjunkturer, eller mer försiktiga extrautdelningar och återköp. Atlas Copco gick på den senare linjen med en ordinarie utdelning på 7 kronor samt en extra inlösen på 8 kronor, för en total direkt­avkastning på 4,4 procent.

Som så ofta handlas trion Volvo, SKF och Electrolux med rabatt mot de övriga verkstadsjättarna, medan kvalitetsbolag som Nibe, Alfa Laval och Atlas Copco handlas med premie.

Bland de mindre bolagen sticker ventilationsbolaget Lindab ut med låga multiplar, en aktie som Affärsvärlden köprekommenderade i nummer 50/2017. Snarlika multiplar är det på VBG Group, som trots ett stort förvärv har skuldsättningen under kontroll.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom