”Kinas underrättelselag väger tyngre än svenskt sekretssavtal”

Kinesiska CRTG, med kinesiska staten som huvudägare, vann första upphandlingarna i Region Stockholms tunnelbaneprojekt och har goda chanser att vinna flera. Nu varnar Kinaexperter för att säkerhetsklassad information kan hamna hos kinesiska staten.
”Kinas underrättelselag väger tyngre än svenskt sekretssavtal” - tunnelbana-stockholm-kina-700_binary_6975784.jpg

I början av oktober meddelade Region Stockholm att kinesiska China Railway Tunnel Group, CRTG, vunnit en av de första upphandlingarna i det väldiga byggprojektet. Huvudägaren till CRTG:s moderbolag är kinesiska staten. Det rör sig om uppförandet av de arbetstunnlar varifrån arbetet med de nya linjerna ska utföras. I dessa arbetstunnlar finns ingen säkerhetsskyddsklassad information. Men fortfarande återstår en rad upphandlingar inom projektets ramar. Totalt beräknas utbyggnaden av Stockholms tunnelbana kosta 30 miljarder kronor. Och vid varje upphandling måste hänsyn tas till säkerhetsskyddsklassad information. Det rör sig exempelvis om var vatten- och avloppstunnlar, fjärrvärmetunnlar, el- och telekablar och bergrum som militären förfogar över, finns.

Enligt Emma Sahlman, pressansvarig på Region Stockholm, skulle sådan typ av säkerhetsklassad information inte medföra några hinder från att tilldela CRTG ytterligare projekt.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här