Köper turnaroundcase

2017-03-14 22:00 Börsredaktionen

Portföljen utvecklades sämre än börsen i förra veckan. Nu köper vi en ratad aktie där förändringens vindar blåser.

Lugnet håller i sig på Stockholmsbörsen. Förra veckans uppgång på 0,1 procent passar väl in i det mönster präglat av låg volatilitet som vi sett hittills i år. Aktiva portföljen backade 0,6 procent då Mekonomen, Catena och Arcus alla gick emot strömmen och föll något. Portföljen tar nu in investeringsbolaget Ratos som ett nytt innehav.

Ratos kör en private equity-strategi, där små till medelstora onoterade nordiska bolag köps in, förädlas under ett antal år och säljs vidare. I Affärsvärlden nr 10/2017 köprekommenderades aktien baserat på att sentimentet svängt kraftigt: för fem år sedan var Ratos bland börsens mest hyllade investeringsbolag, och efter en trög period i nollräntemiljö är aktien nu ratad. Detta samtidigt som förvaltningsmodellens styrkor som tidigare hyllades förblivit i stort sett intakta.

Dagens ingångsvärdering i Ratos är måttlig och nya vd-/ordförandeduon Magnus Agervald och Jonas Wiström kommer presentera nya strategigrepp senast strax före sommaren. Det senare, samt eventuella nya ­affärer, kan snabba på en uppvärdering.

I veckan väntas räntebesked från Fed på onsdag. Fortsatt starka sysselsättningssiffror i kombination med stigande inflation talar för en ny höjning. Det återstår att se hur höga räntor de historiskt sett mycket dyra USA-börserna klarar av.

För portföljens del bjuder onsdagen även på H&M:s försäljningssiffra för februari. Svag marknadsstatistik i kombination med negativ kalender­effekt har fått konsensus att räkna med en tillväxt på bara drygt 5 procent, ­enligt SME Direkt.

Slutligen bjuder onsdagen på ett parlamentsval i Nederländerna. Eventuella framgångar för det EU-skeptiska frihetspartiet, med Geert Wilders i spetsen, skulle kunna leda till ökad volatilitet på de finansiella marknaderna.

Börsredaktionen

Premiumnyheter

Aktuellt inom