Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Köper två nya aktier

2017-10-11 18:00

Ett danskt bolag med svenska varumärken. Och ett svenskt bolag med intressen i Östeuropa. Det är aktiva portföljens nya innehav.

Stockholmsbörsen fortsatte upp för fjärde veckan i rad i förra veckan, denna gång med mer måttliga 0,4 procent. Aktiva portföljen steg samtidigt med 0,2 procent. Denna vecka sätter vi delar av kassan i arbete genom förvärv av två nya aktier.

Köpenhamnsnoterade klädkoncernen IC Groups styrelse har initierat en ”strategisk översynsprocess” kring huruvida svenska sportklädesmärket Peak Performance ska säljas.

Uppsidan i Affärsvärldens senaste köpråd för IC tidigare i år var just möjligheten att köpa in sig i ett ­relativt lågt värderat bolag med god potential för styckning. I rådet fastslogs att kurser på uppemot 250 danska kronor går att motivera, sett till marginalpotentialen i IC:s två svenska kärnvarumärken: aktuella Peak Performance och kostymmärket Tiger of Sweden.

Aktiva portföljen gjorde redan i våras ett försök, då IC-styrelsen hade smugit i gång en strategisk utvärdering. Den positionen stängdes med förlust när IC inte gick vidare med konkret uppdelning utan i stället sa sig vilja omstrukturera internt.

Skam den som ger sig. De danska storägarna verkar ha ändrat sig, och bestämmer de sig för affär så kommer börsens värdering av IC att kunna stiga snabbt. Aktiva portföljen tar på nytt position i IC Group. I vanlig ordning redovisar vi kursen ­omräknat till svenska kronor.

Affärsvärlden köpstämplade investeringsbolaget East Capital Explorer som ett finansiellt omstruktureringscase i våras.

Tanken redan då var att ­bolaget skulle gå alltmer mot högavkastande baltisk fastighetsförvaltning, och bort från den politiska Rysslandsrabatt som präglat bolaget tidigare. Värderingen var mycket låg, med minst 30 procents substansrabatt trots godkända avkastningsutsikter och stor kassa.

Häromveckan tog processen fart på allvar. Bolaget, som numera heter Eastnine, tänker nu återköpa aktier i den utsträckning som krävs för att få bort substansrabatten. Tidigare var ambitionen att återköpa om ­rabatten var över 20 procent.

Eastnines nya finansiella mål innebär att det blivande fastighetsbolaget tänker belåna sin växande fastighetsportfölj. På fem års sikt ska den nya inriktningen försöka uppnå 13–15 procents avkastning på eget kapital. Bättre huvudstadsfastigheter i Baltikum har betydligt bättre riskavkastningspotential än i Stockholm, så det förefaller inte omöjligt.

Substansrabatten i dag är knappa 20 procent, och substansen har i sin tur Östeuroparabatt. Nu finns bästa möjliga förutsättningar för att fler ska upptäcka Eastnine. Det talar för fortsatt stadig uppvärdering den närmaste tiden. Aktiva port­följen tar in Eastnine.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom