Kostar mer än det smakar

Med en riktigt dyster konjunktursyn kan Ica möjligen locka som säker hamn. Men annars ser aktien mest onödigt dyr ut. Affärsvärlden rekommenderar sälj.

SÄLJ Ica-gruppen har haft en bra start på året. Första kvartalet bjöd på en omsättningsökning på 3,4 procent till dryga 28 miljarder kronor och en rörelsemarginal på 4 procent, båda siffrorna något över analytikernas prognoser. Dessutom var det största verksamhetsområdet – Ica Sverige med 70 procent av omsättningen – ett positivt utropstecken.

I ett avseende är det också frid och fröjd inom Ica-gruppen. Företaget har en dominerande position (Ica har cirka 35 procent svensk dagligvaruhandel) på en stabilt om än svagt växande marknad där huvudintäkten är partivaruförsäljning till de lokala Ica-handlarna. Rörelsemarginalen har också, efter att man sålde den svagpresterande norska verksamheten 2014, legat stabilt kring 4 procent. De resterande 30 procenten utgörs i huvudsak av hyggligt växande Apoteket Hjärtat samt Rimi i Baltikum, där Ica har stark position i Lettland och en mindre stark närvaro i Estland och Litauen. Både verksamheterna har marginaler i nivå med Ica Sverige, det vill säga runt 4 procent.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG