Kycklingvinster växer

Efter ett mellanår i fjol är det upplagt för en bättre vinstutveckling i kycklingbolaget Scandi Standard framöver. Aktien är köpvärd.

Börs- och Kinaoro har på sistone fått investerare att rata cykliska aktier till förmån för mindre konjunkturkänsliga bolag. Ett relativt nytt bolag på börsen i den senare ­kategorin är Scandi Standard, Nordens största producent av kycklingprodukter, som sattes på börsen i juni 2014 till kurs 46 kronor.

Konjunkturokänsligt betyder dock inte riskfritt. Tidigare Lantmännen-kontrollerade Kronfågel, som i dag utgör den största delen av Scandi Standard, hade stora lönsamhetsproblem 2006 när fågelinfluensa och bojkotter från Mellanöstern riktade mot Danmark spökade. Några år senare, 2009, belastade sabotage med glas i bolagets produkter resultatet. Och noteringsåret 2014 förlorade Scandi Standard kontraktet med Ica Norge, vilket synliggjorde koncernens stora beroende av några få kunder. De fem största stod 2014 för 45 procent av omsättningen och de tio största för 65 procent.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco