Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Läge i kvalitetsbolaget

2019-01-30 18:00
Foto: AAK

Fettbolaget AAK har dragits med i börsfallet trots ett rekordkvartal i höstas. Affärsvärlden ser ett bra köpläge för långsiktiga investerare.

”Pris är det du betalar, värde är det du får”, är ett av mästerinvesteraren Warren Buffetts mest citerade motton. En uttjatad investerarklyscha kanske, men nog så sann. Att köpa kvalitetsvaror till rabatt är oftast en bra affär, oavsett om det handlar om strumpor eller bolag.

Fettfabrikanten AAK på Stockholmsbörsen är just ett sådant kvalitetsbolag. Bolaget utvecklar och tillverkar vegetabiliska oljor och fetter som används inom livsmedelsindustrin, men också till bland annat läkemedels- och kosmetikaindustrin. Bolaget är välskött med stabil balansräkning och fin tillväxthistorik. Sedan 2013 har bolaget haft en genomsnittlig tillväxttakt på 10 procent årligen.

Ledningen ser dessutom fortsatta tillväxtmöjligheter fram­över, såväl organiskt som genom förvärv. Det finns ingen anledning att betvivla det. Förutom att intresset för vegetabiliska oljor växer, har bolaget också varit duktigt på att etablera sig i regioner med växande befolkning. Asien och Latinamerika hade starkast tillväxt i fjol och står nu för ungefär 30 procent av försäljningsvolymen. Men Norden och Västeuropa är fortfarande AAK:s viktigaste marknad, 40 procent av omsättningen hämtas där.

Till Buffett-anhängarnas förtret har AAK-reorna dock varit sällsynta på börsen. Sedan noteringen 2006 har aktien avancerat stabilt på Stockholmsbörsen, och de ordentliga sättningarna i aktien har varit få.

Aktien noterade rekordhöga 154 kronor i september, just innan höstens börsoro slog igenom på riktigt. Den svajiga börsen drog ned AAK med 20 procent fram till årsskiftet, vilket var mer än börsens tapp på 15 procent under motsvarande period. Detta trots en utmärkt rapport för det tredje kvartalet i oktober, där AAK:s samtliga tre affärsområden (Ingredienser, Choklad och konfektyr och Tekniska produkter) visade på fortsatt tillväxt, såväl mätt i resultat som i försäljningsvolym. Förbättringarna ledde till ett rekordhögt rörelseresultat på 526 miljoner kronor under det tredje kvartalet.

AAK har historiskt sett haft uppvisat en bra finansiell stabilitet, och per den 30 september förra året låg soliditeten på goda 49 procent. Under hösten etablerades dessutom ett obligationslåneprogram, med en låneram om 4 miljarder kronor, vilket väntas ta ned de genomsnittliga lånekostnaderna.

Sedan årsskiftet har kursen börjat takta upp igen. Aktien är upp drygt åtta procent sedan nyår, vilket innebär att en stor del av höstens rabatt är utsuddad.

Betyder det att köpläget är förgånget? Svaret är nej. För just för dessa tillfällen använder Buffett ett annat motto:

”Det är bättre att köpa ett fantastiskt bolag till ett okej pris än att köpa ett okej bolag till ett fantastiskt pris.”

AAK är inget fynd på börsen. På Affärsvärldens prognoser värderas bolaget till ett p/e-tal på 22,5 för 2018, och 20,6 för 2019.

Men det är ett okej pris för ett väldigt fint bolag som erbjuder en bevisad affärsidé i en stabil och växande bransch, har stabila finanser, samt en långsiktig och skicklig huvudägare i Melker Schörling AB.

Så här i konjunkturorostider erbjuder AAK dessutom flera defensiva kvaliteter om konjunkturen skulle vika ned. Med den ihållande tillväxten och den stabila bolagsstrukturen är det svårt att se att bolaget är lägre värderat om fem år. Ett köp för den långsiktige.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom