Lång väg kvar för NCC

Inget tyder på en snabb återhämtning för lönsamhetspressade NCC. Affärsvärlden avvaktar tills det i hårda siffror visar sig att vd Tomas Carlsson får ordning på verksamheten.

VÄNTA NCC ägnade för mycket uppmärksamhet åt digitalisering och hållbarhet och för lite kraft på kärnaffären, sa vd Tomas Carlsson när han i slutet av maj intervjuades av Affärsvärlden i nummer 22/2019. Den felprioriteringen bidrog enligt Carlsson till att 2018 blev ett förlorat år och att han under sitt första vd-år – Tomas Carlsson tillträdde i maj förra året – tvingades göra nedskrivningar på totalt 1,6 miljarder i form av bland annat omvärdering av tvister med kunder och garantier samt projektnedskrivningar. Bolagets bristande fokus har framför allt kommit till uttryck i för svag styrning av anbudsprocesser och projektledning, och NCC har i likhet med många andra byggbolag fått göra upprepade projektnedskrivningar.

I grund och botten har NCC ett lönsamhetsproblem. 2018 slutade med ett minus på drygt 750 miljoner kronor, vilket till stor del berodde på nedskrivningarna under tredje kvartalet. Bolaget har dock haft sjunkande lönsamhet under flera år och man får gå tillbaka till 2015 för att hitta en anständig rörelsemarginal (5,1 procent).

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här