Laxfest på norska börsen

De norska laxodlarna har spelat sina kort väl under de senaste åren. Ökad produktion, ökad export och ständigt stigande världsmarknadspriser har dessutom satt fart på laxodlarnas aktier på Oslobörsen. En trio är köpvärda.

KÖP Redan för ett år sedan kraxade olyckskorparna om att de högtflygande fiskmatsaktierna på Oslobörsen var på väg mot en kraschlandning. Sedan dess har kurserna för de fem största bolagen i branschen rusat uppåt, med mellan en tredjedel och två tredjedelar. Veckorna kring påsk noterade aktierna näst intill dagligen nya kursrekord.

Norrmännen odlar eller fångar 2,7 miljoner ton fisk årligen. 95 procent går på export. Branschen har på senare år, när olje- och gasutvinningen förlorat sin ställning som motor i den ekonomiska utvecklingen, utvecklats till den mest snabbväxande näringslivsgrenen i Norge. Den ställningen har branschen inte uppnått alldeles på egen hand, utan delvis som resultat av en målmedveten statlig taktik som bland annat inkluderar ett arrangemang med en särskilt ansvarig myndighet, Sjömatsrådet.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco