Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

”Lexington byter vd”

2017-12-06 18:00

Golvets vänner laddar för julklappsköp utöver det vanliga. Marknaden darrar något, men vännerna gläds över att vi snart stänger ett rekordår.

– Att Trumps skattereform baxas igenom blir startskottet för en större uppstuds på börsen fram till årsskiftet.

Just nu är det inte mycket som lägger sordin på stämningen. Tvärtom, bolagen fortsätter att lockas av den svenska kapitalmarknaden.

– Chalmers-bolaget Luxbright överväger en smålistenotering, berättar en adventskonsert i Hedvig Eleonora kyrka.

Bolagets patenterade nya röntgenrör ­bygger på nanoteknik som ger skarpare bilder, mindre strålning och mindre värmeproblem än konventionella rör. Försäljning har inletts till industri- och analyskunder och tredjepartstester pågår.

– Målet är att gå mot den medicinska marknaden 2018-2019. Kapitalbehovet till break-even är runt 50 miljoner kronor. En pågående konvertibelrunda säkrar 10 miljoner av det. Nästa steg blir notering, den sker mot slutet av 2018, säger konserten.

Det finns fler tecken på ljusa tider.

– Hexatronics styrelse höjer lönsamhetsmålet. 10 procents ebitda var ett bra delsteg, men Hexatronic är moget för ett golv på minst 12 procent, säger en skridskoseglare som inledde året med en runda utanför Sandviken och som länge legat investerad i fiberkabel- och nätverksbolaget.

Trots goda tider är det inte allt som pekar åt rätt håll.

– Lexington har varit en besvikelse sedan det noterades på First North i början på 2015. Det såg ut som om aktien skulle ta fart ett tag i våras, men nu är den ner ytterligare.

Aktien har gått från över 60 vid noteringstillfället i februari 2015 till 16 kronor.

– Och det är högkonjunktur. Tommy Lindhe håller hårt i sin hustru Kristina till vd. De är storägare i bolaget, men det räcker inte för att hon ska kunna sitta kvar. Hon ryker snart, säger en nybakad lussekatt på bageri Tösse.

– Övriga aktieägare har tröttnat. Om hon sitter kvar lättar Staffan Persson och Nordea Fonder snart på innehavet.

Ett annat bolag som styrs som ett familjeföretag är auktionssajten Lauritz.com. En baksätesåkare som envisas med privatchaufför fnissar förtjust åt cirkusen.

– Bengt Sundström och Mette Rode Sundström leker börsnoterat bolag, men de styr auktionsskutan som om de ägde alltihop. De borde jobba för att få ett konkurrenskraftigt erbjudande, och välja väg. Den som vill bli en e-handelsspelare att räkna med, måste gå all-in och skaffa kontor i en logistikkåk i Västberga, inte husera i tjusiga lokaler på Östermalm. Den där aktien håller jag mig långt borta ifrån. Det lär dessutom bli extra tryck ner på aktien av att Bure vill ta sig ur.

Annika Strandhälls besked om att det inte blir något vinsttak enligt den modell som Ilmar Reepalu föreslagit påverkar bolag i sektorn. Nu börjar det exempelvis röra sig igen hos Procuritas som försökte ta Team Olivia till börsen för ungefär ett år sedan.

– Bolaget hade träffat investerare och allt, men tvingades dra tillbaka noteringen efter negativa skriverier om assistansbolag. Reepalu-utredningen gjorde förstås inte saken bättre. Nu har ägarna gått igenom bolaget ordentligt och med nya besked från regeringen kring vinstbegränsningar är det dags för nytt försök till exit, säger ett glas av Noppes egna champagne på tjejmingel på Noppes.

I förra veckan berättade Golvet att Moberg Pharmas vd Peter Wolpert hänger löst. Och en julklapps­shoppare i London har hittat sin drömkandidat till efterträdare.

– Tänk dig Attendos avgående vd Henrik Borelius på den posten. Det skulle göra underverk för aktien.

Vilken julklapp!

Vad var det de sa?

Skaldjursplatån: ”Det är märkligt att H&M inte får ordning på sina affärer. De kan köpa in vilken kompetens de vill. Det blir i vilket fall som helst fler förändringar i H&M:s toppskikt framöver”, berättade en skaldjursplatå på restaurang Monrads i Djursholm i förra veckan. I torsdags sa bolagets storägare och ord­förande Stefan Persson till DI att bolaget nu vidtar direkta åtgärder genom en omorganisation som innebär att man stärker H&M-varumärkets ledningsteam för att accelerera de nödvändiga förbättringar som behöver göras.

Mayweatherbesökaren: ”Desto mer aktivitet är det hos Zeta Display, som inom kort tar klivet in på fin-listan”, berättade en som såg McGregor få smisk av Mayweather på plats i Las Vegas i augusti. Den 4 december noterades Zeta på Stockholmsbörsen.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom