Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Lista: Börsens lägsta p/s-tal just nu

2019-01-30 18:00

Affärsvärlden synar börsens marginalcase, bolagen vars omsättning värderas lågt.

Veckans tabell listar Stockholmsbörsens bolag sorterat på price/sales (p/s), börsvärdet genom omsättningen. Bolag med ett börsvärde under en miljard har exkluderats.

I kolumnen bredvid syns den nettoskuldjusterade ev/sales-multipeln (ev/s). I hårt skuldsatta bolag, som industribolagen Itab och Gunnebo, blir skillnaden mellan p/s och ev/s stor.

Gunnebo kan ändå vara värt att hålla ett öga på. Bolaget har nyligen blivit av med en underpresterande Frankrike-affär och rest-Gunnebo taktar en ebita-marginal kring 7 procent.

Lågmarginalbranschen bygg har alltid med flera bolag på listan. Mest intressant är den stora rabatten i Serneke kontra mer etablerade och större spelare.

Tabellen innehåller många bolag som möter motvind. Ett par tydliga undantag är säkerhetsföretaget Securitas och supply chain-koncernen Elanders som båda redovisade goda vinstlyft under tredje kvartalet.

Mekonomen vinstvarnade nyligen och aktien, som ingår i Avkastningsportföljen inom ramen för Analys+, rasade kraftigt. Bilfixarkedjan har under lång tid haft en tvåsiffrig ebita-marginal. Med p/s på 0,4 och ev/s på 0,7 är ett rejält marginaltapp inprisat.

Längre ner i tabellen syns ventilationsduon Lindab och Systemair, som båda siktar på 10 procents rörelsemarginal och som båda levererat det historiskt när tiderna varit goda. Lyckas bolagen nå dit igen finns gott om uppsida i aktierna.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom