Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Livsfarliga odöda

2019-01-09 18:00
Andrew Lincoln som Rick Grimes i tv-serien The Walking Dead.

Den amerikanska författaren Robert Kirklands tecknade serie om polisen Rick Grimes, som vaknar upp ur koma rakt in i en zombieapokalyps, har rönt internationella framgångar i flera format. Tv-serien The Walking Dead har nyligen avslutat den nionde säsongen. Parallellt har systerserien Fear the Walking Dead, som utspelar sig i samma universum, förnyats i en femte säsong med planerad premiär i 2019.

Zombiernas intåg i dataspelsvärlden har däremot lämnat ett spår av vålnader efter sig, där Starbreeze bara är det senaste offret.

Amerikanska datorspelsutvecklaren Telltale släppte år 2012 den första versionen av spelet The Walking Dead, och var till en början en stor succé för bolaget.

Några år senare meddelade Telltale att bolaget sålt 28 miljoner kopior av spelet. I september i år, efter att potentiella investerare dragit sig ur, tvingas studion att säga upp merparten av de anställda – 250 personer. Utgivningen av nästa spel i Walking Dead-serien avbryts.

Helsingforsnoterade Next Games samarbetar med amerikanska kabel-tv-kanalen AMC, som producerar The Walking Dead. Sedan det första produktsläppet 2015 har minst 16 miljoner människor laddat ner deras mobilspel.

När bolaget var som högst värderat i september 2017, hade Next Games ett marknadsvärde på motsvarande knappt 3 miljarder kronor.

I dag, efter att bolaget meddelat att de har tekniska problem, är bolagets börsvärde nere på motsvarande 250 miljoner kronor.

Max Jedeur-Palmgren

Max Jedeur-Palmgren

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom