Lyxfällan

Miljardären Mohammed al-Amoudi, med stora tillgångar i Sverige, har suttit i husarrest i Saudiarabien i över 100 dagar. Enligt familjen pågår inga diskussioner om ekonomiska transaktioner för att få honom släppt.

Hotellet Ritz Carlton i Riyadh – beläget i de diplomatiska kvarteren i den saudiarabiska huvudstaden – är inte någon blygsam skapelse. Med närmare 500 majestätiskt inredda rum, 52 tunnland anlagd trädgård och ett glittrande ”genlemanna-spa” är det överdådiga hotellet en internationell mötesplats för högt uppsatta personligheter, från affärsmän till kungligheter. I slutet på oktober anordnades konferensen ”Davos i öknen”, en motsvarighet till det årliga ekonomitoppmötet i den schweiziska staden, på det femstjärniga hotellet. Eventet lockade drygt 3 500 globala beslutsfattare inom politik och näringsliv till det konservativa kungadömet, tillika ­världens ­ledande oljeexportör. Bland gästerna syntes Internationella valutafondens direktör Christine Lagarde och den amerikanska kapitalförvaltaren Blackrocks vd Larry Fick.

Nyckelpersonen bakom arrangemanget var den 32-årige kronprinsen Mohammed bin Salman, i folkmun kallad ”MbS”. Han väntas snart ta över kungatronen efter sin 82-årige pappa Salman bin Abdul Aziz, ­efter att i en maktstrid – som har kallats för en ”palatsrevolution” – ha tagit över titeln och de politiska befogenheterna från sin äldre kusin Mohammed bin Nayef. Kronprinsen har skapat internationella rubriker för sin reformiver. Han har tidigare lanserat den långsiktiga planen ”Vision 2030” med syftet att göra ekonomin mindre beroende av olja, ställa om till förnybara energi­källor och åstadkomma sociala förändringar i kungadömet vars lagar baseras på islamisk rätt. Det sistnämnda innebär att kvinnor snart ska få köra bil, besöka sport­arenor och åka utomlands utan manlig förmyndare samt att det 35-åriga biografförbudet ska upphävas.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här