Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Miljardärerna går skilda vägar

2008-04-14 07:42

Melker Schörling och Gustaf Douglas löser upp sitt samarbete inför generationsväxlingen. En epok i svenskt näringsliv går därmed i graven.

Så har då duon Melker Schörling och Gustaf Douglas börjat avsluta det tandemlopp de kört sedan 1987 då Schörling blev vd och delägare i Douglas säkerhetsbolag Securitas.

Årsstämmorna i Securitas nästa torsdag och Assa Abloy den 24 april blir den formella slutpunkten. Gustaf Douglas avgår ur Securitas styrelse men sitter kvar som ordförande i låsföretaget Assa Abloy. Samtidigt avgår Melker Schörling ur Assa Abloys styrelse men behåller klubban i Securitas. Därmed sitter de inte längre i samma styrelser. De får ta hand om var sitt storbolag.

Från Assa Abloy tar Melker Schörling med sig Ericssons koncernchef Carl-Henric Svanberg som tidigare var vd för låsbolaget. Svanberg är Schörlings man och sitter i styrelsen för Schörlings noterade investmentbolag Melker Schörling AB (MSAB).

En period i svensk näringslivshistoria är därmed på väg att gå i graven. När den eftertänksamme Melker Schörling föreslår en affär nästa gång är det kanske inte den hetsige Gustaf Douglas han vänder sig till. Annars har det ofta varit så att Melker Schörling har kommit med förslagen på sitt lugna icke-provocerande sätt och den temperamentsfulle Gustaf Douglas har nappat, enligt en av Affärsvärldens källor.

Det var till Melker Schörling som riskkapitalbolaget EQT vände sig när det ville ha med Schörling och Douglas på ett bud på villalarmbolaget Securitas Direct hösten 2007. Till slut blev EQT ensam köpare.

Schörling och Douglas har sedan länge haft en överenskommelse om att inte fortsätta samarbetet i nästa generation, enligt en annan av Affärsvärldens källor. Och när nu Gustaf Douglas fyllde 70 år den 3 mars är delningen naturlig.

När Affärsvärlden intervjuade Gustaf Douglas för drygt ett år sedan sa han att han skulle reducera antalet styrelseuppdrag när han fyllde 70.

- Äldre har en tendens att klamra sig fast. Framför allt karlar efter fyllda 70 har svårt att släppa kontrollen, sa han.

När det gäller noterade bolag sitter Gustaf Douglas också i investmentbolagen Säki och Latour. I Säki är han föreslagen även till nästa års styrelse. Hur det blir med Latour är vid denna tidnings pressläggning inte offentligt.

Melker Schörling, som fyller 61 i maj, påstås vilja fokusera på Hexagon, där större delen av hans förmögenhet ligger, och på MSAB. MSAB vill investera i onoterade bolag och sägs ha potential att köpa för runt 4 miljarder kronor, inklusive lån. Kanske kan Securitas Systems vara intressant att köpa ut, både Schörling och Douglas har ökat i bolaget i år.

Då Douglas trappar ned och Schörling fokuserar om försvinner en maktfaktor i svenskt näringsliv. Tillsammans var Schörling och Douglas starka, ensamma blir de mindre aktieägare. Men om de skulle ha suttit kvar i alla styrelser och samtidigt tagit in sina barn, Sofia och Märta Schörling samt Carl och Eric Douglas, plus företrädare för sina noterade investmentbolag Säki, Latour och MSAB, i alla bolag skulle styrelserna krylla av deras representanter.

Dessutom sägs Sofia Schörling-Högberg, 29, inte ha intresse av att viga sitt liv åt affärer. Hennes man Anders Högberg har dock blivit vd för Torkelson Möbel, ett Skåneföretag, efter att ha haft olika positioner på banken SEB. Möjligen kan det ses som ett test av hans duglighet. Sofia Schörling-Högberg är ordförande i bolaget och paret sägs äga företaget.

Märta Schörling, som fyller 24 om en månad, har inga styrelseuppdrag än så länge, men syns ibland på trendiga Stureplansställen.

Carl och Eric Douglas är inte heller som sin far. För en bredare allmänhet är Carl Douglas, snart 43, snarare känd som dykare i teveserien Vrakletarna än som affärsman.

Även Eric Douglas, snart 40, verkar ha andra intressen än säkerhet och lås. Han har engagerat sig i familjens planerade handelsplats Rosenkälla. Det ska bli Sveriges största handelsplats och byggas på mark som tillhör familjegodset Rydboholms gård norr om Stockholm. Här ska familjen investera upp emot 7 miljarder kronor. Kanske får vi se aktieförsäljningar för att finansiera planerna.

Visserligen har tre av arvingarna, Sofia Schörling-Högberg samt Carl och Eric Douglas, fått styrelseuppdrag, men det är värt att notera att ingen av dem har operativa poster i sfären. Enligt två av Affärsvärldens källor tillför barnen Schörling-Douglas inte mycket i styrelsearbetet. Självklart är det dock bra med ägarrepresentanter i styrelsen så att besluten fattas i styrelserummen och inte utanför. Men när därtill MSAB och Gustaf Douglas noterade investmentbolag Säki representeras av tjänstemän kan det bli lite trångt.

Fyra av tio styrelseledamöter i Securitas ska nu representera sfären Schörling-Douglas: Melker Schörling, Sofia Schörling-Högberg, Carl Douglas och Fredrik Palmstierna (Säkis vd).

Och trots att Securitas har 95 procent av sin verksamhet i utlandet, har bolaget endast en utlänning i sin styrelse, nämligen Skanskas före detta koncernchef Stuart Graham. När Securitas tidigare expanderade i Europa satt en fransman, Philippe Foriel-Destezet, och en tysk, Wilhelm Heilmann, i styrelsen. Nu lyser sydamerikaner eller asiater lika mycket med sin frånvaro som andra nationaliteter.

Melker Schörling byter ut sig själv mot Jorma Halonen, före detta vice vd i Volvo, både i Assa Abloy och i Securitas Systems. Därtill sätter han in Ulrik Svensson, vd för MSAB, i Assa Abloy.

I Assa Abloy byts halva styrelsen ut. Det är ett vågspel av ett så stort företag att egentligen endast ha tre styrelseledamöter kvar, nämligen Gustaf Douglas, Carl Douglas och Sven-Christer Nilsson. Därtill kommer vd Johan Molin. Assa Abloy, som likt Securitas har större delen av sin verksamhet utomlands, har inte heller några ledamöter som inte kommer från Sverige eller Finland.

Att Melker Schörling försvinner från ordförandeposten i Securitas Systems är kanske ännu märkligare. Det var Melker Schörling som en gång rekryterade företagets vd Juan Vallejo till Securitas. När Securitas sedan knoppade av Securitas Systems och villalarmbolaget Securitas Direct hösten 2006 fick Vallejo leda sitt affärsområde som börs-vd.

I sin nya roll borde Juan Vallejo ha fått stöd av Melker Schörling, nu får han en ny ordförande utifrån i Jorma Halonen.

Det är också värt att notera att Schörling och Douglas nu sätter in personer med stor erfarenhet av företagsledning som Fredrik Cappelen, före detta vd för köksföretaget Nobia, i Securitas, och Jorma Halonen i Assa Abloy och Securitas Systems.

Förut har Gustaf Douglas och Melker Schörling ofta valt folk som de litat på till styrelserna, nu ser det ut att bli mer neutralt - headhunters som letar reda på proffs. Kanske är det svårt att kompromissa om vilka barn som ska lyftas fram.

När nu Gustaf Douglas och Melker Schörling går skilda vägar och deras barn inte på samma sätt lever för affärer är det mindre ägarmakt och mer av tjänstemannastyre att vänta i Securitas, Assa Abloy och Securitas Systems.

Birgitta Forsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom