Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Mobius: Värre än väntat för stålet

2015-11-27 09:44
Mark Mobius. Foto: All over press

Rutinerade investeraren Mark Mobius varnar för en värre inbromsning i Kinas stålproduktion än väntat, vilket sätter ljuset på riskerna i landets ekonomi och förlusterna i sektorn. Det skriver CNBC.

Mark Mobius, som förvaltat mångmiljardstiftelsen Templeton Emerging Market Trust i 25 år, säger att efterfrågan kanske inte möter förväntningarna hos flera råvaruproducenter som kan ha ”överskattat efterfrågeökningen i Kina och andra delar av världen”.

Inbromsningen i Kinas ekonomi har dragit ner metall- och råvarupriserna till de lägsta nivåerna på många år. Järnmalm – nyckelkomponent i ståltillverkning – föll till den lägsta nivån på sju år i veckan. Priset på järnmalm, levererad till kinesiska hamnar, handlas nu till omkring 43,4 dollar per ton, skriver CNBC.

- Efterfrågan på järnmalm är av särskild betydelse för Kina som har 50 procent av världsmarknaden för ståltillverkning, sa Mobius i ett memo till sina kunder.

Investerarveteranen tillade att andelen kan komma att sjunka när Kina blir mer av en konsumentdriven ekonomi, medan andra länder, som Indien, går in i en period av kraftig utveckling av infrastrukturen.

Kina producerar 800 miljoner ton stål om året – fyra gånger mer än något annat land någonsin tillverkat. Sektorn har en grav överkapacitet på runt 400 miljoner ton eftersom byggandet saktar ner i jättelandet, skriver CNBC.

Stålkonsumtionen i Kina föll 5,7 procent under de tio första månaderna i år, enligt China Iron & Steel Association.

Alla delar inte den dystra bilden av Kinas ekonomi. Investeringschefen vid HSBC, Bill Maldonado, säger att medan industrisektorn i Kina saktar ner dramatiskt ser han också en kraftig tillväxt på konsumentsidan.

- Vi ser ett antal tecken på att Kinas ekonomi går bättre än vad många hävdar, speciellt konsument- och tjänstesektorn. Det skapar möjligheter för stock pickingi många av våra strategier och fonder, säger Maldonado enligt CNBC.

Per Tolgraven

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom