Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Monarker och dynastier

2010-06-15 21:00

Monarki eller republik? Frågan har debatterats flitigt i media den senaste tiden. Monarki är förlegat och odemokratiskt, tycker republikanerna. Monarki är traditionstyngt, trevligt och stärker varumärket Sverige, hävdar rojalisterna. I dag kan vi äntligen dra streck i debatten!

Affärsvärldens Erik Wahlin har nämligen jämfört monarkier med republiker inom OECD från ett ekonomiskt perspektiv (se sid 9). Slutsatsen är att det är bättre att ha kung (eller drottning) än president. Så låt för allt i världen Victoria ta över tronen en dag, om inte annat så för BNP-tillväxten.

På tal om ärvd makt så finns i Sverige vid sidan av dynastin Bernadotte en familj som intar en liknande särställning inom näringslivet, nämligen Wallenberg. Där har makten gått i arv i fem generationer. Affärsvärldens Birgitta Forsberg har kartlagt tronföljden i släkten på sidan 28. Hittills har stafettpinnen alltid lämnats till en man som har burit släktnamnet. I den sjätte generationen finns fem individer med båda dessa attribut. Fast också Wallenbergarna tar intryck av att tiderna förändras. Det ger ytterligare 22 möjliga tronpretendenter. De äldsta av dessa är nu klara med sin utbildning och börjar bli redo att slussas in i sfären. Det ska bli intressant att se var de dyker upp och hur familjen planerar för den generationsväxling som fortfarande ligger några decennier bort i tiden.

Affärsvärlden startades förresten av K A Wallenberg (andra generationen) 1901. Det hade glatt honom att se att tidningen lever och har hälsan. Nu är vi dessutom större än konkurrenten Veckans Affärer, enligt färska siffror från Orvesto. Både bland näringslivsläsare och bland konsumenter har vi 2?000 fler läsare.

Lika roligt är det att börsproffsen åter har röstat fram Affärsvärlden som Sveriges överlägset bästa affärsmagasin. För femtonde året i rad!

Jon Åsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom