Motvind i pillerbranschen

2016-11-29 22:00

Världens största läkemedelsbolag kan snart lägga ett motigt börsår bakom sig.

I förra veckan rasade amerikanska läkemedelsjätten Eli Lilly med nära 11 procent efter negativa studieresultat för ett läkemedel mot alzheimer.

Bolaget sällar sig numera till den stora skara läkemedels­jättar som fått se kurserna falla i år.

Av de 25 jättarna som listas bredvid är det kanadensiska skandalbolaget Valeant som är värst med ett kursfall på över 80 procent, räknat i svenska kronor. De extremt pressade värderingsmultiplarna speglar osäkerheten kring bolaget.

Danska diabetesstjärnan Novo Nordisks ras på 41 procent i år innebär att brittisk-svenska Astra Zeneca gått förbi i börsvärde. Novo Nordisk, som byter vd vid årsskiftet, har flaggat för prispress i USA och har sänkt de finansiella målen vid två tillfällen i år. Först sänktes målet för årlig rörelsevinstökning från 15 till 10 procent, därefter till 5 procent.

Astra Zeneca sticker ut med den högsta förväntade direktavkastningen i tabellen, drygt 5 procent. Noterbart är dock att bolaget väntas dela ut mer än de fria kassaflödena, vilket innebär delvis lånefinansierade utdelningar.

Meda-köparen Mylan tillhör också förlorarna. Bolaget är ett av de hårdast skuldsatta i en annars lågbelånad sektor. Median-bolaget på listan har en nettoskuld/ebitda på bara 1,0, vilket öppnar för nya affärer i sektorn. För de tio största bolagen är nyckeltalet ännu lägre vid 0,6.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom