Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Munters till börsen”

2017-02-07 22:00

Halvvägs in i rapportsäsongen är Golvets vänner inte särskilt haussade även om rapportreaktionerna är övervägande positiva.

– Allt är dyrt, säger en uppgiven frukostgäst på Grodan.

– För första gången i min karriär är jag ”caselös”. Småbolagen är dyra och dopade av den starka inhemska konjunkturen. Och de cykliska storbolagen som var billiga för ett år sedan, har börjat prisa in Lars Petterssons superkonjunktur. Jag vet ärligt talat inte var man ska gömma sig.

Att det mesta är dyrt förklarar varför Nordic Capital inte får ut önskvärt pris för Munters.

– Det har varit ute till försäljning ett bra tag nu, men Nordic får inte den ersättning de vill ha. Alfa Laval är inte ointresserade, men även om rapporten för det fjärde kvartalet var bra, vill de inte hosta upp de summor Nordic kräver, säger Teaterbarens charkuterier med tillbehör.

– Nu kör Nordic någon form av dual track. Alfa Laval hålls varma, men det mesta tyder på att exiten blir på börsen.

Nästa torsdag ställer sig Sobis koncernchef Geoffrey McDonough framför analytikerna och presenterar bokslutet. Då, om inte förr, tvingas ledningen bekänna färg i fråga om den styckning och delförsäljning av bolaget som läckte ut i förra veckan.

– Räkna med ett bud på max 3 miljarder kronor om försäljningen av Partner Products blir av. Men det kan bli svårt att komma överens. Sobi vill ha mer än så, säger en som tillbringade helgen hemma i köket med sin nyinstallerade Lofra-spis.

Behöver vi tillägga att den italienska köksmaskinen, i motsats till Investor, ligger kort i läkemedelsbolaget.

Spotify fick röd flagg för en IPO i vår och ränteklockan tickar uppåt för bolagets konvertibellån i takt med att börsnoteringen skjuts fram.

– Marknadsfönstret för en IPO på den amerikanska börsen av ett snabbväxande men förlustbringande bolag som Spotify stängde redan för i princip tre år sen.

– Med en tänkt värdering kring 100 miljarder kronor kräver Wall Street någon form av rimlig vinst i dagsläget. Men förhandlingarna med skiv­bolagen går fortfarande trögt och Spotify kommer inte runt sin akilleshäl: att vara helt beroende av sina oligopolleverantörer som samtidigt är ägare i bolaget.

Ett annat bolag som har problem med sina ägare är Telia.

– Telias äventyr i Uzbekistan har resulterat i trubbel rakt igenom, från ägare till styrelse till ledning. Det enda staten bryr sig om numera är CSR. De vill inte ha fler mutskandaler, inga brunkolsaffärer. Så de är nöjda. Men resultatet är svagt ledarskap och en usel aktiekursutveckling. Marknaden har tappat förtroende för både Marie Ehrling och Johan Dennelind. De sitter ett tag till, för staten älskar dem, men till slut kan staten inte hålla dem under armarna längre. Det bästa vore om staten sålde hela innehavet, säger en som redan börjat ladda för sportlov på Riffelalp i Zermatt.

En varm auberginesallad med mynta­youghurt på Sannas har kastat in handduken i Micro Systemation och hör att varningsklockorna ringer kring alla insiderförsäljningar.

– Största ägaren, vd samt utvecklings­chefen verkar inte heller imponerade av den modesta tillväxten. Vinsten står still och mellan skål och vägg är vd:n inte över­drivet positiv inför 2017.

På Aktietorget börjar bortförklaringarna från oljelicensbolaget Interfox nu ta slut.

– De kommunicerade avyttringsplanerna för nyckeltillgången Mezhlisa i otillgängliga ryska Tomsk Oblast ser inte ut att bli av, i alla fall inte i närtid.

Med mystiska kinesiska affärspartners som inte levererar, en bildbloggande bolagsledning och planer på att ta in 22 färska miljoner frågar sig en nybakad wrapsemla från Tösse hur mycket bunkermentalitet som finns kvar hos Interfox hårt prövade småspararägare.

Det svarta guldet har blivit till sand.

Vad var det de sa?

Vipkortet: Ett vipkort på NK såg köpläge i början av juni i Atlas och Sandvik efter tidiga positiva signaler i sektorn. Aktierna har stigit med cirka 30 respektive 50 procent sedan dess.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom