Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Naturlig hustrend

2016-06-08 21:00
Naturmaterial. Husleverentörerna märker en ökad efterfrågan på ”eko-hus”.

Efterfrågan på hus i naturmaterial och byggda med gammal teknik ökar. Mångaarkitekter erbjuder nu också personliga och exklusiva sommarhus utan att tumma på miljötänket.

Antalet godkända bygglov för fritidshus i Sverige har ökat stadigt de senaste åren, enligt Boverket. Fler vill bygga nytt och en trend är en ökad efterfrågan på att bygga hållbara hus i naturmaterial. Det förs ingen statistik på hur stor andel som är ”eko-hus”, men leverantörerna känner av det ökande intresset. Martina Eriksson, som är känd i arktitektkretsar för att ha ritat Håkan Nessers lyxvilla på norra Gotland, använder naturmaterial och skapar dessutom funktionella uterum. Hon menar att man inte alltid behöver bygga stort för att skapa rymd utan att det går att få samma känsla av rymd i ett litet hus, med rätt planering.

– Mindre hus kräver mindre energi och är billigare att bygga. Jag jobbar mycket med att skapa uterum i anslutning till dyra rum som till exempel kök och badrum. Då kan man öppna upp rummen och få stora funktionella ytor eller stänga och värma upp en mindre yta, säger Martina Eriksson som driver M Arkitektur på Gotland.

Det finns också sätt att bygga på som gör att husen uppmuntrar de boende till att tänka hållbart. Platsbyggda möbler, till exempel, innebär att de blir mer en del av huset och därför inte byts ut i samma utsträckning som lösa möbler, menar Martina Eriksson.

– Jag tänker också mycket på hur materialen åldras. Om man väljer material som bara blir vackrare och vackrare med åren är det mindre risk att man tröttnar och vill renovera, säger hon.

Ett annat nybyggnadsprojekt i trä är Erik Hedenstedts stylthuskoncept, där husen ställs på pålar i sluttningar. Både han och Martina Eriksson delar in husen i flera temperaturzoner. Dessa kan värmas upp eller inte efter behov.

– Genom att dela in huset i zoner, till exem­pel sociala och privata zoner, kan man välja hur mycket energi som ska gå åt till de olika delarna. Ibland använder man inte hela huset, eller vill ha olika temperaturer beroende på funktion, och då kan man anpassa energiåtgången, förklarar Martina Eriksson.

Förr byggdes alla hus med naturmaterial eftersom det var vad som fanns. Sådana hus håller bra och är robust byggda i material som går att underhålla och laga när det behövs. Intresset för byggnadsvård ökar och gamla trähus har blivit mer populära, menar Cathrine Bülow på Ekobyggportalen.

– Gedigna gamla trähus som inte blivit sönderrenoverade med plastmattor, nya fönster och tilläggsisolering ökar stadigt i marknadsvärde, säger hon.

Den som ska renovera ett gammalt hus kan få både råd och produkter i byggnadsvårdsbutikerna. Det finns dessutom ett par specialiserade ekobyggvaruhus.

– Efterfrågan på hus i naturmaterial ökar. Jag upplever dock att det som fortfarande styr mest för konsumenterna är hur huset ser ut. Genom att erbjuda bra materialval och design kan man hjälpa konsumenterna till bra miljöval, säger Erik Wilén, vd för Leva Husfabrik som bygger en modern form av timmerhus som baseras på moduler i olika storlekar som kan kombineras till unika objekt.

– Hela konstruktionen är uppbyggd på endast organiska material och baseras på en massiv limträskiva. Husen blir på så sätt diffusionsöppna, det vill säga att huset andas genom väggarna och skapar ett behagligt inomhusklimat, säger Erik Wilén.

Ordet ”hållbart” är ett modeord i alla branscher i dag och har blivit aningen urvattnat de senaste åren. Dessutom är inte ekologiska hus en skyddad märkning, vilket gör att mycket kan gå som ekologiskt på marknaden. Men, det går att bygga nytt och bygga bra för miljön. Många stirrar sig blinda på husens energiförbrukning och glömmer kedjan av energi­förbrukning och kemikalier som gått åt till framställningen av material och transport menar, Cathrine Bülow.

– Det som krävs är ett helhetstänk. Timmerhus beskylls till exempel ofta för att dra mer värme men de kostar lite energi att framställa och ger totalt sett ett litet ekologiskt fotavtryck.

Hus i naturmaterial kostar mer än andra hus, men det kan bli mer ekonomiskt i längden. Hus som andas råkar inte ut för fuktskador och om något går sönder kan det lagas. Man behöver inte riva ut och bygga helt nytt.

– Ett billigt hus är inte nödvändigtvis ekonomiskt. Det är bättre att bygga mindre och hållbart än att bygga för stort. Man kan alltid bygga ut om behoven ändras, säger Martina Eriksson.

Arkitekten Pernilla Öfvergård anser att husköparen många gånger kan vara mer prismedveten än miljömedveten.

– Jag håller just på att projektera och rita ett område där vi har velat ha ekologiskt tänk. Men andra som är inblandade, däribland mäklare, råder oss att tagga ner eftersom pengar är viktigare.

Från arkitekternas håll har de därför varit tvungna att krypa till korset och rita billigt i stället för miljövänligt. Pernilla Öfvergård arbetar även med företaget Leva Husfabrik.

– Och där ruckar vi inte på miljökraven.

 

Av: Alexandra Ekström

Miljöanpassat byggande

Miljöanpassat byggande handlar om att bygga hus som varar flera generationer framåt, anser Mats Rönnelid, docent, i energi och miljöteknik vid Högskolan Dalarna, ”Man kan också bygga på mark som inte har andra värden."

Fler upptäcker till exempel att det är fel att bygga på jordbruksmark eftersom den behövs längre fram.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom