Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Nyemission i Munters”

2018-11-07 18:00

BÖRSGOLVET.

Höstlovet kom lägligt för Golvets vänner. ”Röda oktober” tog på krafterna, men efter relax och rekyl är vännerna back in business.

Alla har det dock inte lika bra som semesterfirarna i New York. I handeln fortsätter kläd- och inredningsbolaget Lexington att brottas med problem, skvallrar en Vermouth Highball på Cecconis.

– Q3-rapporten blir inte roligare än Q2:an. Den varma starten på hösten lär inte ha drivit inköp av höst- och vinterkläder, och ledningen har dessutom en hel del jobb att göra innan de får ordning på företaget. Det blir inte bättre av att ledarduon agerar som ett kungapar, så tilliten till att de lyckas vända bolaget är låg.

Då finns det andra branschkolleger som det är bättre att lägga pengarna i.

– Odd Molly och New Wave har fallit för mycket, framför allt som ledningarna är skickliga. Jag har faktiskt doppat tårna och hoppas på en stark Q4:s i dessa två, säger en Negroni verde och spanar ut över Manhattans skyline.

Spelaktierna har fått en rejäl törn under hösten. För vissa är kursnedången befogad, säger en höstlovsfirare som njuter av brittsommarsolen i Humlegården.

– Spelreklamen har blivit för dyr för bolagen, inte minst för mobilspelen. Mag Interactive är särskilt hårt drabbat. Det blir dyrare att köpa nya spelare och det syns i redovisningen.

En rykande matchalatte på Chiltern Firehouse i London kan inte släppa haverierna i Munters och Ahlsell.

– Det är ett moment 22 där pe-bolagen har stannat kvar för länge. Ingen annan vill gå in, det ska ju komma en placing snart.

Man borde ha fått till industriella lösningar i bolagen för längesedan.

– Alimak löste det ju snyggt när Latour gick in. Men det ser dystert ut för Munters när aktien har tappat så mycket. Det kommer nog en nyemission snart, var så säker.

Chefskarusellen i de svenska nischbankerna snurrar fortare än någonsin. Collector, Ikano och Nordnet har alla bytt vd under hösten. Ett immigt glas Chablis har förlängt semestern på Bora Bora och funderar högt:

– Konstigast av allt är nog Aplers val av Martin Nossman till Collector. En markets-kille som helt plötsligt ska vara expert på konsumentkrediter. De skulle ha tagit in någon från management med mer erfarenhet.

Ett par Tomas Maier-bågar avslutar rapportperioden med en staycation på Bank Hotel i Stockholm. Nasdaqs skambud på Cinnober har varit ett bekymmer under hösten och börsoron har inte stärkt ägarnas förhandlingsposition. Men budpremien ska upp, säger bågarna.

– Gamarna får skrika lite högre. 75 spänn är ett skämt, budet borde upp till 90. Men efter börsnedgången får de nog vara beredda att mötas på mitten.

När Stockholmsbörsens go-go-gäng återupptäcker cyklikalitet gör det som vanligt lite extra ont i börsnykomlingarna. Här ligger förvaltarnas nyförälskelse i Dometic illa till, säger ett par siffergalna Tiger-stiletter som spår sänkta estimat.

– Dykande månadssiffror på den amerikanska RV-marknaden flyttar snart fokus från förvärvsexpansion till att amortera ned skuldsättning från näsblodsnivåer. Den ensiffriga vinstmultipel som konsensus och Dometics trötta institutionella ägartopp säger sig tro på är en chimär.

En vindpinad trader på elscooter susar förbi Taverna Brillo. Han har inte tid att stanna för småsnack, det finns för mycket att göra på börsen.

– Nu gäller det bara att lägga ner all tid på noggrann bolagsgenomgång för att fynda rätt i pressade sektorer. Bank och betting ser intressant ut. Aktier är sannerligen en vintersport, ropar han i duggregnet.

Winter is coming – låt spelen börja!

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom