Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nygammal favorit tillbaka

2019-09-25 18:00

Småbolagsportföljen bjuder på ömsom vin, ömsom vatten i september. Vi tar hem vinst i konfektyrbolaget och köper in en sargad Affärsvärlden-favorit.

Småbolagsportföljens kapplöpning mot index fortsätter. Nu har jämförelseindexet OMXSGI återtagit ledningen med en avkastning på 23,8 procent hittills i år. Småbolagsportföljens ökning om 5,3 procent sedan den senaste uppdateringen i nummer 36/2019 innebär att värdeökningen i år summerar till totalt 22,2 procent.

Teknikkonsulten Rejlers står för den största positiva kursförändringen bland portföljinnehaven. Aktien har rekylerat upp ordentligt sedan en rad positiva analytikeromdömen, bland annat en köprekommendation i Affärsvärlden nummer 37/2019, nått marknaden. I början av månaden tog Handelsbanken upp bolaget för bevakning, och satte riktkursen till 184 kronor, motsvarande en rejäl uppsida från dåvarande kurs på 86 kronor.

Trots kursrallyt i Rejlers laggar portföljen index. Det är fortsatt den lilla konsultlådan B3 Consulting som efter den dåliga kvartalsrapporten från i slutet av augusti agerar bromskloss i portföljen. Även den lilla positionen i Bimobject har tagit rejält med stryk i september. Också där ligger en svag kvartalsrapport bakom kurstappet.

Småbolagsportföljen har en relativt liten position i Bim­object, men det är ändå ett bolag värt att hålla ögonen på. Bolaget har en stark grundare i Stefan Larsson som i början av september tog över som tillfällig vd för den svajiga verksamheten i Nordamerika. Genom sin tidigare roll som strategichef med bas i USA känner Stefan Larsson väl till bolagets utmaningar och möjligheter på marknaden.

För att Småbolagsportföljen ska kunna återta försprånget gentemot index måste förändringar göras. Sedan Affärsvärlden köprekommenderade datalagringsspecialisten Proact i nummer 33/2019 har Småbolagsportföljen hållit ett öga på aktien, och nu bedömer vi att det är läge att plocka in aktien i portföljen. Proact är ett välbekant innehav i Småbolagsportföljen, men avyttrades i slutet av mars sedan aktien gått starkt under våren. I efterhand var det något för tidigt att ta hem vinsten, då aktien toppade på 262 kronor i början av april.

I mitten av juli tog resan dock en tvär vändning. Rapporten för Proacts andra kvartal var dålig på snart sagt alla punkter och fick aktien att rasa 16 procent på rapportdagen. Därefter har aktien fortsatt ned och årets kursuppgång har nu raderats ut. Aktien handlas nu till 10 gånger 2020 års förväntade vinst, vilket får sägas vara ett fynd för ett så pass välskött bolag med stor marknadspotential. Småbolagsportföljen köpte in 590 aktier till ett värde av 91 450 kronor.

För att finansiera affären såldes innehavet i konfektyrbolaget Cloetta. Aktien toppade på 31,80 kronor i början av sommaren och har sedan fallit tillbaka något. Småbolagsportföljens totala avkastning på drygt 20 procent får ändå ses som en godkänd investering, och nu är det dags att ta hem vinsten i bolaget. Vi säljer de 4 000 aktierna för en total likvid om 116 000 kronor.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom