Nytt innehav levererar

Småbolagsportföljen tuffar på in i ett nytt decennium. Efter en stark avslutning på 2019 har 2020 inletts desto mer trevande.
Nytt innehav levererar - smabolagsportfoljen-700_binary_6984925.jpg

Småbolagsportföljens första år är till ända. Facit för 2019 blev 49 procents totalavkastning, 14 procentenheter över jämförelseindexet OMXSGI:s avancemang på drygt 35 procent. Helt godkänt, framför allt om man betänker de misslyckade affärerna i spelbolaget GIG och it-konsulten B3 Consulting. Haverierna slutade med två stop-loss under hösten, där tappet i GIG landade på –47 procent och B3 på –34 procent.

Däremot finns årets bästa spelare fortfarande kvar i portföljen: teknikkonsulten Rejlers och programvarubolaget Enea har stigit med 85 respektive 82 procent sedan de plockades in i portföljen. Rejlers köptes in redan i februari, men det var först under hösten som aktien tog ordentlig fart. Aktien handlas nu till drygt 16 gånger årets förväntade vinst, vilket inte är särskilt högt för ett bolag som utvecklas åt rätt håll. Inför året ser vi fortsatt potential i Rejlers, även om innehavet viktades ned något efter höstens starka kursutveckling. Rejlers har fortsatt gå starkt även i inledningen av 2020, upp drygt 7 procent. Dagens aktiekurs på 128 kronor är dock en bra bit ifrån de mer optimistiska analytikernas riktkurser. Exempelvis har Handelsbanken en riktkurs på 205 kronor.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här