Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nytt innehav levererar

2020-01-22 18:00

Småbolagsportföljen tuffar på in i ett nytt decennium. Efter en stark avslutning på 2019 har 2020 inletts desto mer trevande.

Småbolagsportföljens första år är till ända. Facit för 2019 blev 49 procents totalavkastning, 14 procentenheter över jämförelseindexet OMXSGI:s avancemang på drygt 35 procent. Helt godkänt, framför allt om man betänker de misslyckade affärerna i spelbolaget GIG och it-konsulten B3 Consulting. Haverierna slutade med två stop-loss under hösten, där tappet i GIG landade på –47 procent och B3 på –34 procent.

Däremot finns årets bästa spelare fortfarande kvar i portföljen: teknikkonsulten Rejlers och programvarubolaget Enea har stigit med 85 respektive 82 procent sedan de plockades in i portföljen. Rejlers köptes in redan i februari, men det var först under hösten som aktien tog ordentlig fart. Aktien handlas nu till drygt 16 gånger årets förväntade vinst, vilket inte är särskilt högt för ett bolag som utvecklas åt rätt håll. Inför året ser vi fortsatt potential i Rejlers, även om innehavet viktades ned något efter höstens starka kursutveckling. Rejlers har fortsatt gå starkt även i inledningen av 2020, upp drygt 7 procent. Dagens aktiekurs på 128 kronor är dock en bra bit ifrån de mer optimistiska analytikernas riktkurser. Exempelvis har Handelsbanken en riktkurs på 205 kronor.

Enea har funnits med i portföljen sedan start, även om vi har viktat ned innehavet något sedan höstens starka kursutveckling. Aktien fortsätter att se intressant ut även inför 2020: enligt analytikerkonsensus i databasen Factset värderas bolaget till ett p/e-tal på 19,2 och ev/ebitda på 12,1 på prognoserna för 2020. Det är inte dyrt för ett mjukvarubolag med stabil tillväxt och stigande marginaler. Den 30 januari redovisar bolaget sitt bokslut.

Vilka är då årets potentiella kursraketer i portföljen? Uppmärksamma läsare minns att Småbolagsportföljen ökade upp i tre små teknikbolag inför det nya året. Såväl belysningsbolaget Plejd som satellitbolaget Ovzon köprekommenderades av Affärsvärlden i fjol, men gjorde entré i portföljen först i mitten av december. Även positionen i Bimobject, teknikbolaget som är med och digitaliserar byggbranschen, fylldes på med ytterligare 3 883 aktier.

Så här drygt en månad senare är Plejd-aktien stjärnan i den nya tekniktrion. I januari inleddes samarbetet med Google Home, vilket gör att Plejds produkter (och således kundens belysning) kan röststyras via Google-assistenten. Bolaget har inte gett någon guidning om vad samarbetet kan ha för effekt på försäljningen, men kunden behöver både de traditionella Plejd-puckarna och en Plejd Gateway för att använda Google Home, vilket bäddar för merförsäljning. Plejd-aktien är upp 14 procent den senaste månaden.

Ovzon och den nya positionen i Bimobject har utvecklats sidledes sedan inköpen i december. Potentialen i aktierna finns på längre sikt än övriga innehav, och har köpts in i portföljen till hög risk. Båda bolagen pekades ut som möjliga vinnare bland det nya decenniets megatrender (exploatering av rymden respektive digitalisering) i Affärsvärldens 2020-special (nummer 1–3/2020).

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom