”Ola Rollén på väg ut”

2016-11-29 22:00

I Golvet samlar Affärsvärlden det hetaste snackisarna på finansmarknaden.

Börsens vänner är på gott humör. En stark och stabil börs som handlas på årshögsta gör att det finns förutsättningar för fler IPO:er och andra spännande affärer.

– Börsen har fullt ut diskonterat att Fed höjer räntan i december. Kortsiktigt ser dock ränteuppgången ut att ha rekylerat, vilket har lyft upp de utbombade fastighetsaktierna. Men den stora sektorrotationen mot cykliskt och råvara lär fortsätta.

– Brasklappen är folkomröstningen i Italien på söndag. Vi vill helst inte ha en förnyad Europa- och bankoro, men det omöjliga har ju hänt flera gånger i år så varför inte igen, frågar sig en försenad gåsmiddag.

Åsikterna är många kring börsens tidigare älsklings-vd, Hexagons Ola Rollen. I sann stundande Nobel-anda jämför en Omega Speedmaster Ola Rollén med en viss Nobelprisvinnare.

– Tror Ola Rollén att han är börsens Bob Dylan?

Det undrar klockan som tycker att Rollén tappat glorian och räknar med att han är ute ur bolaget inom ett år.

– Han står ju redan med ett ben utanför och har fått allt större frihetsgrader av Schörling, både i form av optioner och av egen verksamhet vid sidan av.

Då är inte Hexagon mycket att ha i portföljen.

– Vad är ett Hexagon utan Schörling och Rollén?

Och så visar det sig att lojaliteten mot Ericsson är så nära noll det är möjligt.

– I vissa kategorier anställda på huvudkontoret i Stockholm går det tre sökande på varje avgångsvederlag, säger en som tillbringade helgen vid ett julbord i Gryts skärgård och som vet hur det står till med arbetsmoralen på tre korvar.

– Tänk dig vad som händer med motivationen när alla som bespetsat sig på att få en årslön inser att de inte kommer bort från firman. Det blir inte kul, säger julbordet.

Affärspressens teckna-och-sälj-direkt i Serneke i förra veckan skvallrar om ett överhettat IPO-klimat, enligt en entrecote på Nosh and Chow som inte låter sig luras.

– Alligator är ju redan tillbaka på teckningskurs och Serneke är ju en bit under redan efter ett par dagars handel. Detta trots att Carnegies stabiliseringstransaktioner löper på, säger kotten, som avstått Serneke på grund av den höga operativa risken och begränsade visabiliteten i de olika byggprojekten.

Ilmar Reepalus utredning om vinsttak för välfärdsbolagen är en stor snackis bland investerare. Ett par herrskor i mocka från Hugo Boss förundras över det höga tonläget och att alla bolag dras över en kam.

– I första hand verkar regeringen vilja sätta stopp för just friskolornas möjlighet att visa vinst för att uppfylla vad de tolkar vara svenska folkets samlade åsikt. Det är risk för mycket snack och lite verkstad givet att kommunerna aldrig i praktiken kommer att kunna lösa detta på egen hand, vare sig på kort- eller medellång sikt.

– Den våta filten kommer troligen mest bestå för skolaktierna, och om man ska äga några välfärdsbolag så lägger jag mina kort hos vårdbolagen. Till exempel har ju Nya Karolinska färre vårdplatser än tidigare, så St Göran kommer rimligen få ännu mer att göra, det är köpläge i Capio, som ju även har en stor del av verksam­heten utanför Sverige.

Slutligen höjs ett varningens finger för MTG och de hägrande vinster inom e-sporten som bolaget talat om.

– Jag har svårt att se att e-sport blir någon större guldgruva. Ett grundproblem är att man måste spela själv för att förstå vad som händer och därför kommer e-sport troligen aldrig bli större än sin spelarbas.

– MTG har guidat för att MTGx ska visa nollresultat år 2018 men det är viktigare att ha koll på MTG Classic. Omstöpningen går snabbt på tv-marknaden och det blir tufft för MTG, säger en som laddar för julfirande på Bahamas.

Ingen aktie att hänga i julgranen alltså.

Vad var det de sa?

Skidåkaren: En skidfanatiker som tillbringade höstlovet med barnen i Stubaital skvallrade i början av november om att det inte fanns köpare till Byggpartner värderat till 300 miljoner kronor och att ägarna i stället skulle sätta bolaget på börsen för 420. I början av december gör bolaget entré på First North i värderingsintervallet 400 till 450 miljoner. kronor.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom