Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Om det går dåligt kan man lura staten”

2012-08-28 21:00

Frukost med Affärsvärlden: Mats Persson, professor i nationalekonomi.

Plats: Mornington Hotel, Nybrogatan 53, Stockholm.

Tid: 8:02.

Frukost: Rågbröd med ost och skinka, apelsinjuice, mjölk.

Mats Persson anländer på cykel från bostaden på Reimersholme och äntrar frukostsalen på Nybrogatan.

– Alla banker går inte i konkurs om de får stå för sina förluster. Sedan är det en handfull tyska och franska banker som satsat fel och skulle gå omkull. Dessa skulle man låta förstatliga, säger Mats Persson som är aktuell med debattboken Den europeiska skuldkrisen som behandlar finansåren 2010–2012.

Mats Persson är en varm förespråkare av hur Sverige hanterade bankkrisen på 1990-talet. Att tillåta högriskspekulation i statspapper som kan leda till enorma vinster om det går bra, men låta staten ta över bankens förluster om det går dåligt, och dessutom låta ägarna sitta i orubbad bank, anser ekonomiprofessorn vara en galen strategi.

– Riskkalkylen är att om det går dåligt så kan man lura staten.

Mats Persson är också trött på semantiken. Länder ”drabbas” inte av en lågkonjunktur. Krisen är självförvållad. Den spanska fastighetsbubblan kunde undvikas om lönerna i Sydeuropa inte tillåtits stiga dubbelt så snabbt som i Tyskland.

– Då blir det arbetslöshet. I Grekland löstes det med att arbetslösa anställdes i offentlig sektor. Lönestegringsspiralen späddes på – med lånade pengar.

Maastrichtfördraget förbjuder monetär finansiering. Men det lyckades skickliga jurister snabbt hitta kryphål i. Allt för att ”rädda euron”.

– Om vi skulle följa Maastrichtfördraget, så som det är skrivet, tror jag valutaunionen skulle fungera bra. Vill man dämpa lågkonjunkturen ska ECB sänka sin styrränta till noll. Men att låta ECB ge riktade lån till Grekland gynnar endast långivarna.

– Fler ser att det är fel linje, särskilt de länder som får betala. Fortsätter vi skänka pengar till ”Grekland”, som egentligen betyder bankerna, ligger faran i att länder som Tyskland, Finland och Holland går ur unionen. Den här linjen är ohållbar.

Professorn är dock optimist och inväntar nästa amerikanska konjunkturuppgång. Förhoppningsvis drar den med sig Europa. Det kan ske i samband med presidentvalet nästa år.

– Det värsta som händer då är att vi skänkt bort en massa skattepengar. Men det vi måste göra är att lära bankerna att stå för sina egna förluster inför nästa spekulationsbubbla.

Det som dock verkligen oroar optimisten är den kinesiska konjunkturen.

– Det är en bubbla som hållit på i 20 år. När den spricker, vad händer då?

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom