På rätt köl efter skeppsbrottet

405 Coupé är Nimbus första lansering efter konkursen. Fem miljoner kronor kostar den exklusiva båten gjord för långdistansturer.

Det har gått ett par år sedan mitt senaste besök hos Nimbus i Långedrag, och ännu längre sedan de senast lanserade en ny modell. Under den tiden har bolaget genomgått ett riktigt stålbad. I september 2012 satte dåvarande ägaren Altor Nimbus i konkurs och bolaget fick nya ägare. I af Jochnicks och Altor-partnern Fredrik Strömholms regi har Nimbus organisation bantats ned kraftigt. I grundarbröderna Wiklunds gamla rum högst upp i Nimbus-huset sitter numera en inhyrd it-firma, stora delar av verkstaden är också uthyrd, liksom mellanvåningen. I bottenplanets försäljningslokal däremot, står välputsade Nimbusar prydligt uppradade på sedvanligt manér.

Erik Hansson började arbeta på Nimbus som tonåring och kan båtarna utan och innan. Han började med polering och bottenmålning, numera är han säljare. Han tar täten ut mot bryggan där den nya 405 Coupé ligger och väntar för provkörning. Släktskapet med småsystrarna 335 och 365 Coupé, den senare European Powerboat of the Year 2012, framträder tydligt redan på håll, inte minst via det karaktäristiskt utformade Nimbusskrovet med sin blå snobbrand och det kraftiga rostfria räckverket. Även sidorutorna som smalnar av akterut och det vackert välvda taket, som sticker ut över halva akterdäcket, är byggt i klassisk Nimbus-stil. Ventilationsgallret över motorns luftintag har där­emot fått ett modernare utseende med integrerat Nimbus-N.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco