Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Pinsamt för näringslivet”

2015-02-24 21:00
Lena Gustafsson, ledarskapsutvecklare på Good Relations. Foto: Ola Söderlind

Frukost med Affärsvärlden: Lena Gustafsson, ledarskapsutvecklare på Good Relations.

Den legitimerade psykoterapeuten Lena Gustafsson har skrynklat hjärnor på hundratals toppchefer i bolag som SAS, Deloitte och Ikanobanken. Men under 1980-talet var hon chefredaktör för Bonniers serietidningar, en riktig kassako på den tiden.

Tillsammans med Ulrika Sedell har hon nu skrivit boken Bortom glastaket där 26 kvinnor i ledande positioner har intervju- ats om sina erfarenheter privat och i arbetslivet.

Här medverkar karriärkvinnor som exempelvis Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare, Ebba Lindsö, ordförande för Sjätte AP-fonden (och en gång chef­redaktör för Affärsvärlden) och Louise Sande­r, vd för Handelsbanken Liv. Framgångsreceptet består av sju karriärnycklar och sju ledarskapsnycklar som finns beskrivna i boken.

– Nyfikenheten är den stora gemensamma nämnaren liksom drivkraften och glädjen i att skapa relationer som utvecklar affärer, säger Lena Gustafsson när Affärsvärlden träffar henne på Café Egoïst i Mood-gallerian i Stockholm.

Hon hoppas att boken sätter igång en diskussion och skapar förändring på arbetsplatser runt om i landet.

– Det är pinsamt för svenskt näringsliv att vi har så få kvinnliga chefer.

Hur ska kvinnorna bli fler?

– Jag vill att vi vänder på frågan och sätter ljuset på dem som rekryterar nya ledare. Kompetenta kvinnor finns, däremot finns en ovana att rekrytera folk som liknar oss själva och som vi känner igen oss i.

Är kvotering en lösning?

– Kvotering är en möjlig murbräcka vad gäller styrelser, men jag tror inte att det är långsiktigt hållbart.

Enligt Lena Gustafsson gäller det att släppa det som har varit och skriva ett nytt manus.

– Man behöver inte ha varit vd för att sitta i en styrelse, till exempel. Det handlar om att ge folk chansen, både kvinnor och män.

Vilka företag är framtidens förlorare?

– De stora förlorarna är storbolagen med ett härskande ledarskap. Kunskapen sitter inte i huvudet på en enskild person.

Samtalet glider in på avslöjandena om resandet och jagandet bland SCA:s toppchefer.

– Här har ju värdegrunden trillat rakt ner i diket. Det tar jättelång tid att reparera, säger Lena Gustafsson, och fortsätter:

– När fartblindheten blir för stor och nollorna blir för många, då tappar man sin beslutsförmåga och får svårt att fatta realistiska beslut. Jag tror att vi alla kan hamna i denna framgångsbubbla.

Enligt henne är lösningen på den här typen av företagskultur väldigt enkel.

– Omge dig med olika kompetenser. Anställ fler kvinnor och folk med civilkurage och skilda synsätt. I mixen kan man undvika det här.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom