Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Qviberg – en klockren insider”

2012-03-06 21:00

Erik LidénFörvaltare på Scientia Hedge med 70 miljoner kronor i förvaltat kapital.

Du slipper ha koll på sådant som konjunkturen och bolagsrapporter eftersom er strategi är att ta rygg på officiell information om insider-handel. Det finns i snitt 20 insiders per bolag - hur vet ni vilka som är rätt att följa?

– I vår modell tittar vi bland annat efter en hög aktivitet – att flera insiders agerar samtidigt, helst ett par tre stycken, och att de agerar åt samma håll. Det ska vara konkreta förändringar, om Persson säljer H&M-aktier för ett par miljoner behöver det inte betyda någonting.

Du har både forskat och jobbat praktiskt med insiderstrategin. Vad har du lärt dig om när och varför dessa personer väljer att sälja?

– Jag har lärt mig att insideraffärer är en väldigt stark signal. I egenskap av vd är det ditt jobb att tala för bolaget, men i din privatekonomi ska du ta ansvar för din familj. Många tror att insiderförsäljning har att göra med konsumtionsbehov, men de här personerna har väldigt gott om pengar. Insiders behöver inte sälja aktier för att få råd att köpa en båt. Däremot är insiders rädda för att sälja, på grund av de signaler det kan ge. Så säljsignalen är mycket starkare än köpsignalen.  

Trots allt så backade Scientia Hedge bara något mindre än börsen förra året.

– Det är ju ingen aktiefond, så den ska inte riktigt utveckla sig med börsen. Scientia Hedge utvecklades betydligt bättre än börsen förra året med en utveckling på -6,8 procent mot börsens -13,6 procent, om man inkluderar utdelningar.

Vilka bolag tror du, eller ska vi säga dina insiders, på nu?

– Skistar är väldigt intressant. Både vd, marknadschef och finanschef köpte i bolaget efter att de annonserat bokningsläget i december, trots att det såg lite sämre ut än förra årets siffror. Detta fick kursen att stiga kraftigt. BE Group har gått mycket sämre än börsen senaste året, men sedan i höstas har insiders gjort väldigt stora köp, Bengt och Petter Stillström ökade kraftigt via sitt bolag Traction, detsamma gjorde vd:n och en styrelseledamot. Efter det har aktien gått upp från 17 till 27 kronor och den har kvar att ge.

Bra och dåliga insiders att följa?

– Qviberg är en klockren insider att följa eftersom han alltid agerar med sin portfölj. Investor hör inte till de som imponerat, så mycket kan jag säga.  

Är det inte så med insiders att de att de har helt andra volymer och tidsperspektiv än mindre investerare?

– Om vår information om insiders sänder rätt köpsignaler så vill vi äga bolaget. Men visst ska man ha med sig att när insiders, och framför allt investmentbolag, agerar så är det på längre sikt.

Vad tror du om börsen i år?

– Fortsatt uppgång under våren, sedan en tråkig sommar som vanligt och därpå en väldigt stark höst. Från ?i dag ska börsen upp 10 till 15 procent.

Vad får dig att vara sådan optimist?

– Insiderköpen ligger extremt högt. Från juni till årsskiftet 2011 var 80 procent av alla affärer köp från insiders. Så högt har det bara varit en gång tidigare, under finanskrisen 2008.

News Pilot

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom