Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Ratos i säljartagen”

2018-02-07 18:00

Börsen har varit lite deppig, men i övrigt finns inte mycket som får vännerna på dåligt humör. Ekonomin går som tåget och Trump eldar på. Det är storaffärer på gång och aktiviteten på corpfirmorna är högre än på länge. Och då är 2017 ändå ett rekordår.

– Det är inte bara Gardell som gör feta affärer. Det finns hur mycket som helst att göra. Redan under första halvåret händer många spännande saker, säger en Toast Skagen från Östermalms saluhalls Lisa Elmqvist.

Ett bolag som har företag på säljlistan är Ratos. Om än av något deppigare karaktär.

– Det finns många surdegar i Ratos, bolag som är svåra att få ordning på. I enstaka fall försöker sig Wiström på en turnaround, men de allra flesta bolag kommer att säljas, berättar en kopp slät kaffe på restaurang Broms.

Lyckligtvis får det positiva effekter på aktien, även om det dröjer något.

– Det blir köpläge efter sommaren. Utförsäljningarna sätter tryck på kursen, men på sikt kommer Ratos att lägga mer fokus på bra bolag. Och man kommer att premiera att behålla dem framför att göra snabba exits. Det är en strategi som segrar på sikt, säger kaffet.

Andra köpvärda aktier är Gustaf ­Douglas Nederman.

– Nederman har precis gjort ett förvärv i Norge, de har köpt Neo Monitors. Det var inte billigt, men med det jobbar man sig upp i värdekedjan. Det kommer att resultera i förbättrade marginaler. Sven Kristensson har tidigare gjort två förvärv och de har varit riktigt bra. Det tredje lär leda till att aktien får en rejäl skjuts, säger en vinkännare som dricker Pinot Noir till fisken.

En splitterny Iphone X berättar att Fredrik Lundberg och hans förtrogna är måttligt roade över Christer Gardells försäljning av Volvo-aktier till Geely.

– Hur ska man annars tolka Svanbergs påhopp på Gardell i förra veckan, frågar sig en fördrink på Operabaren retoriskt.

Fördrinken oroar sig nu för att Gardell har fler kinesprojekt i kikaren.

– Att sälja till högbetalande kineser är Gardells nya grej. Hans nästa inhopp blir i ett bolag som han utan kritik kan sälja till österlandet. Jag har två tips, Sandvik eller SKF. Och risken finns att både ABB och Ericsson hamnar i kinesiska händer, suckar en vip-gäst på Louise Boijes releasefest för nya boken Blodloka.

Fredrik Lundbergs största huvudvärk är dock egentligen inte Volvo, utan de dryga 10 procenten i Ica.

– Ägarbilden i Ica är stökig. Det gillar inte Fredrik Lundberg. Han vill ur. Frågan är vem som vill betala för en cornerposition som ger ytterst begränsad makt. När denne någon bjuder tillräckligt bra, säljer Lundberg på studs.

H&M:s inlösenprogram gör att en klassisk lövbiff på Grodan ser intjäningsmöjligheter.

– Jag köper aktien på 140 och plockar hem nästan 10 kronor i utdelning. En avkastning man inte kan klaga på .

Utnämningen av Tomas Carlsson till ny vd i NCC roar en torsk med smält smör och räkor på Haymarket.

– När Peter Wågström utnämndes stod valet mellan Tomas och honom. Den gången drog Peter längsta strået, han klassades som lite mindre av en cowboy. Men Tomas Carlsson har levererat som vd för Sweco. Lite risker har han tagit, han bjöd till i köpet av Vectura och förvärvet av ­holländska av Grontmij var heller inte billigt, men de har visat sig vara helt riktiga. Han har koll och kommer att kunna reda upp i NCC, säger torsken.

Sist men inte minst berättar ett fönsterbord på Gondolen att det inom kort händer grejer i Capio. Bolaget har inte gjort vännerna på gott humör de senaste två åren.

– Thomas Berglund är inte känd för att skjuta ut sig. Men det behövs nytt fräscht blod. Han ryker under året, säger en stillettklack från Ralph Lauren.

Ord och inga visor!

Vad var det de sa?

Hockeymamman: En tillförordnad vd fram till sommaren bäddar inte för aktivitet, men aktieägare i NCC som väntar på att något ska hända behöver inte oroa sig. Ett och annat huvud kommer att rulla, berättade en hockeymamma i slutet på november. I veckans nummer berättar vd Håkan Broman att bolaget drar ned 200 miljoner kronor, bland annat genom personalnedskärningar.

Brunchen: Svenska förvaltare underskattade transformeringen av MTG, enligt en söndagsbrunch på Grand Hôtel i mars som menade att det mycket väl kan sluta med att MTG:s nordiska tv-del också säljs. En croissant sa så sent som i maj att Com Hem hade varit där och nosat och att det fanns andra tagare också. I förra veckan meddelades att TDC köper den nordiska tv-delen.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom