Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Revolutionerande laddare för elbil

2015-04-14 17:00
Patrik Lindergren, vd. Foto: Fredrik Jonson

När elbilarna kommer på allvar vill Chargestorm från Norrköping ta hand om laddningen. Företaget har redan stora framgångar i elbilslandet Norge. Förra året tog elbilsförsäljningen fart i Sverige. Antalet laddbara fordon ökade med 146 procent till närmare 8 000. Det märks hos Chargestorm i Norrköping.

– Det är en markant skillnad. Nu finns en tydlig efterfrågan på laddare, säger Patrik Lindergren, vd och en av företagets grundare. Chargestorm utvecklar och säljer både laddstolpar och olika styrprogram för elbilsladdning. En av produkterna gör det möjligt att ladda åtta gånger fler bilar på en elbilsparkering utan att överbelasta elnätet. Det tack vare en unik metod för lastbalansering.

– Vi styr laddningen och anpassar den till andra laster. I ett parkeringsgarage kan det handla om belysning och luftavfuktare. Det går också att prioritera vissa bilar, förklarar Patrik Lindergren.

Både laddare och lastbalanserare kan kopplas till en webbportal. Via portalen kan den som sköter driften av laddstationerna övervaka och ta betalt av elbilskunderna. Hittills har Chargestorm sålt omkring 2 000 laddpunkter.

Chargestorm

Gör: Smarta elbilsladdare.

Ort: Norrköping.

Startår: 2009.

Anställda: 12.

Omsättning 2014: 11 Mkr.

Riskkapital: 0 kr.

Huvudägare: ­Grundarna.

Marie Alpman

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom