Så föll gorillan på Wall Street

Lehman Brothers konkurs är finanskrisens epicentrum. Hur kunde en av Wall Streets mest framgångsrika firmor brinna upp? Historien om Lehman handlar om revanschlystnad och snabb tillväxt. Men också om girighet och omättlig riskaptit.

Under de sista dagarna förrförra veckan, innan en konkursansökan blev oundviklig, arbetade han dygnet runt med att försöka sälja sin investmentbank. Men när Lehman till sist brann upp var han plötsligt försvunnen. De 23 000 anställda väntade förgäves på en förklaring eller ett besked från sin karismatiske vd. Men Wall Streets järnnäve gömde sig, förnedrad. Richard ”Dick” Fuld. Lehmans vd i 15 år. Hyllad nästan lika länge.

Historien om Fuld är tätt sammanflätad med det moderna Lehman Brothers. Och lika sammanvävd med den era då investmentbankerna växte från marginella företeelser till marknadens viktigaste aktörer och dess chefer till ”masters of the universe”. Under fyra decennier var han med om att skapa den moderna finansmarknaden. Aggressiv, effektiv, lönsam men hatad. Precis som han själv.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets