Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Se upp med Hexagon”

2019-10-02 18:00

BÖRSGOLVET.

Att världen har blivit tokig är inget nytt, men Golvets vänner nyper sig ändå i armen då och då för att kontrollera att allt inte är en bisarr dröm.

– Jag minns när folk köpte obligationer för kupongen och aktier på spekulation om kursuppgång. Nu köper folk obligationer med negativ ränta på spekulation om kursuppgång och aktier för direktavkastningen, säger en silvrig räv som tar sig för pannan och fortsätter:

– Det här nya, låga ränteläget har inte alls prisats in fullt ut. Efter den lågt hängande frukten med fastigheter och tillväxtbolag med kassaflödena långt fram i tiden så upptäcktes plötsligt skogen häromåret – titta på Holmen. Min känsla är att aktier generellt som tillgångsklass blir nästa grej när gamla allokeringssanningar ställs på ända. Det finns en tröghet i sådant här, men det kommer hända, så lämna inte börsen på grund av någon tysk IFO-siffra eller svag regional BNP-siffra från Rheinland-Pfalz.

Ett glas Tertre Roteboeuf 1996 som jobbar med ett kortare perspektiv är dock orolig inför Q3-orna med börsen nära all-time-high. Flera börsbolag uppges ringa runt och ”massera” analytikerna.

– Thule och Hexagon är bara ett par av bolagen som försöker trycka ner förväntningarna. De där papprena skulle jag inte ta i med tång kortsiktigt.

Bostadsbyggare som JM och Besqab har fått luft under vingarna i takt med att det blivit alltmer uppenbart att boräntorna kommer vara lower for longer. Men vissa av leverantörerna till sektorn, som fönstertillverkaren Inwido, ligger hopplöst och skvalpar nära all-time-low.

– Inwido har många likheter med Hexpol, och då inte bara för att Georg Brunstam är ombord. Dels är det mycket mer stabilt än folk tror, dels är det en bra förvärvs- och konsolideringsstory. Investerarnas bostads- och konsumentskräck i kombination med bolagets skuldsättning har sänkt aktien alldeles för mycket, säger en flaska Williams Selyem 2008 Cab som redan börjat bygga position.

Teknikbolaget Bimobject siktar på unicorn-status om några år, men har halkat ner till 100 miljoner dollar-divisionen. Med aktien på 9 kronor är storägarna, danska Solar som köpte på 21 kronor och EQT Ventures som gick in på 31 kronor, stora förlorare. En Breitling Avenger Blackbird 44 som också ligger back har emellertid inte förlorat tron.

– Bimobject hade definitivt gynnats av att vara amerikanskt och utanför börsen. De har fokuserat på att bygga globalt ledande position framför kortsiktig lönsamhet. Sådant belönas normalt i VC-världen med högre och högre värderingar. På Stockholmsbörsen är folk mer oroliga över förluster och nyemissionsrisker, vilket förklarar aktiens ras. Givet att de bara har kapital för en handfull kvartal lär det bli ytterligare utspädning. Jag gissar på en riktad, men bolaget erbjuder otroligt bra potential även med utspädningen. Hav tålamod!

Slutligen har en Hermès Vintage-väska tröttnat på vad hon kallar det ”utbredda tiggeriet” bland börsens detaljhandlare.

– MQ, Wesc, Venue Retail Group, Odd Molly och nu senast Retail and Brands visar med all tydlighet att bolag kan vara hur dåligt skötta som helst och ha hur usla framtidsutsikter som helst, och ändå lyckas dra in friskt kapital på börsen. Det vore uppfriskande om någon tvingades stänga butiken för omväxlings skull. All heder åt Rune Andersson som i stället köper ut eländet.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom