Ser om sitt hus

Anfall är bästa försvar. Fastighetsmannen Rutger Arnhult har genom stora aktieköp i konkurrenten Castellum säkrat en bricka i sitt växande fastighetsimperium.

Det tar ett par dagars ettrigt ringande på Rutger Arnhults mobiltelefon innan han svarar. Det är oklart om han är genuint upptagen eller om han reagerar på det sms som undertecknad skriver efter första påringningen – att det är Affärsvärlden som hör av sig för en artikel. Sannolikt anar han vad saken gäller och drar ut på ­tiden. Det som han har uppmärksammats för sedan sju månader är att han storköpt ­aktieposter i ett av Sveriges största fastighetsbolag – Castellum. När han blivit till­frågad i medierna har han svarat svepande om vad syftet är med köpen. Det ligger ju i sakens natur att man ogärna avslöjar sina verkliga intentioner i affärer om det riskerar att försämra pris eller förhandlingsläge. Den officiella versionen är att han ­gillar bolaget, att aktien har ett bra pris och att det hela är en finansiell placering. Men det är lätt att ana ugglor i mossen.

Enligt databasen Holdings sammanställning den sista januari i år har Rutger Arnhult köpt totalt 12 miljoner aktier i Castellum för i runda tal 130 kronor styck. Aktierna är värda omkring 1,5 miljarder kronor och motsvarar 4,4 procent av aktier och röster. Det ger honom en plats som tredje största ägare i det annars herrelösa, och därmed i hög grad tjänstemannastyrda, bolaget där ägandet i övrigt helt kännetecknas av fonder och kapitalförvaltare. Detta har alltså skett sedan juni i fjol då Rutger Arnhult inte ägde en enda aktie i Castellum. Sedan dess har han varje månad tagit rejäla tuggor där den minsta månadsuppdateringen ligger på 100 miljoner kronor.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco