Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Serneke är iskall”

2019-01-30 18:00

BÖRSGOLVET.

Efter många år som inhemsk tillväxtmotor fortsätter de mörka molnen hopas kring bygg- och fastighetsbranschen och dess mer riskvilliga aktörer. Golvets vänner både roas och oroas av den långdragna föreställningen. Nyligen stoppade Peab ett påbörjat bostadsrättsbygge i Sollentuna med 110 lägenheter. Det är illavarslande för ett annat börsbolag, verksamt i samma område.

– Några hundra meter bort köpte Magnolia och Alecta ett gammalt köpcentrum för 700 miljoner i december 2016, nästan precis på toppen. Tanken är att bygga 2 000 lägenheter, varav omkring 700 bostadsrätter. Jag äter upp alla Annie Lööfs skor om det projektet går som planerat, skrockar ett par välputsade John Lobb.

Även på byggsidan kommer expansiva börsnykomlingars kalkyler att synas noga framöver.

– Sernekes snabba försäljning av Säve flygplats var skickligt spelat. Att deras partner nu sålde tillbaka hela andelen i Karlastaden med förlust, precis innan det skulle börja skjutas till större pengar, är däremot ett stort frågetecken. Hittas ingen ny finansiär kommer hela börsbolagets framtid pantsättas på att driva prestigeprojektet framåt i egen regi, tipsar en risotto al tartufo nero och fortsätter:

– Det drygt 80-procentiga bokningsläget kring Karlatornets lägenheter blir lackmustestet. Bokningsförskottet motsvarade enstaka procent av avtalat lägenhetspris. Därefter ska handpenningen, på 10 procent minus förskottet, in först från början av 2021, och slutbetalning vid beräknat tillträde ytterligare sex månader senare. I lågkonjunktur kan minsta försening i tidsplanen bli en skarp prövning av hur pass bindande kontrakten är i praktiken. Serneke är en frisk fläkt men våghalsigheten gör aktien iskall bland institutioner.

Slutligen noteras att skadeskjutna bostadsutvecklaren Oscar Properties finanschef lämnar på egen begäran.

– Finanschefer som slutar i pressade bolag är alltid en varningsklocka. Och att det kablades ut sent på fredagseftermiddagen ger skeptikerna ytterligare vatten på deras redan övervattnade kvarn, säger en sekelskiftesvåning på Nybrogatan.

Den som letar aktier på väg upp bör i stället spana in nästa vinnare bland börsens forskningsbolag.

– Bioinvent-aktien har inte gått någonstans på flera år, men det har hänt mycket positivt. Bolaget har en högintressant pipeline, i fjol fick de en ny bra vd och sedan 2016 har de avtalet med Pfizer som slöts inom cancerimmunterapi, där Pfizer även gick in som storägare. Addera flera publikationer i bra medicinska tidskrifter och en solid ägarlista och jag kan inte hålla fingrarna borta, säger ett glas Dom Pérignon P2 från 2000.

En gäst på fredagsmiddag i Djursholm slår ett slag för Nordea.

– Det är inte så att Christer Gardell ser något andra inte ser. Han vill fortsätta på ledningens utstakade väg, sammanfoga delarna och skära i kostnader. Men han kom över aktierna billigt, så det kan bli en god affär.

Aktivister trycker inte sällan på för förändringar i ledningen om saker och ting inte går snabbt nog.

– Casper von Koskull sitter säkert. Men den dag det börjar blåsa finns en gjuten efterträdare i Torbjörn Magnusson. Han gnetar och gnetar. Med små steg växer han business och förbättrar lönsamheten. Det är Nalles älskling.

Apropå Björn ”Nalle” Wahlroos berättar en skridskoseglare att Wahlroos har spännande saker på gång i Sampo.

– Han köper nischbank efter nischbank, Saxo, Nordax, etc, etc. En dag slås de där ihop till ett mini-Nordea.

Slutligen slår en frimärkssamlare ett slag för börsens enda kuvertföretag.

– Bong har blivit av med skuldberget, refinansierade ett obligationslån i slutet av fjolåret och har nu en växande och lönsam förpackningsaffär samtidigt som den trendmässigt krympande kuvertbusinessen körs med positiva kassaflöden. Nu har ledningen äntligen chansen att accelerera omstöpningen av bolaget. Allt talar för att investerarna om några år kommer att se helt annorlunda på den här 282-åringen.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom