Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sevärda ur

2018-03-14 18:00

Från Moskva till Wien och USA. Här är några klockmuseer att hålla koll på.

Uhrenmuseum ligger i hjärtat av Wien i Österrike och rymmer en av Europas mest betydelsefulla samlingar av urverk. Här finns 700 klockor, alltifrån exklusiva klocksmycken till astronomiska ur.

National Watch & Clock Museum i Columbia, Pennsylvania i USA öppnade 1977. Sedan starten har museets samling växt från 1 000 till 12 000 objekt och blivit det främsta museet i sitt slag i Nordamerika.

Musée Patek Philippe är beläget i Genève, hemstad till det schweiziska klockmärket som grundades år 1839. Utöver Patek Philippe-klockor består samlingen av europeiska urverk från 1500-talet till tidigt 1800-tal.

The Clockmaker’s Museum inryms numera på Science Museum i London och har världens äldsta klock­samling. Fokus ligger på klock­makandet i den brittiska huvudstaden, från 1600-talet fram till i dag.

Musée du temps de ­Besançon är ett historie- och klockmuseum i franska Doubs, som gränsar till Schweiz. Under 1800-talet blev Besançon Frankrikes klock­huvudstad och museet är inhyst i renässanspalatset Granvelle.

Kreml-museet i den ryska huvudstaden Moskva inbegriper bland annat en klockavdelning. I samlingen syns urverk från 1500-talet till 1900-talet, såväl förgyllda fickur som exklusiva bordsklockor.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom