Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sjöaktien till nya rabattdjup

2019-08-21 18:00

Cellavision

Rekommendation: Sälj

Startkurs: 254 kronor

Slutkurs: 195 kronor

Utveckling: -23,2 procent

OMXSPI: -13,1 procent

Medicinteknikbolaget rusar fram på börsen trots en inte helt spikrak utveckling i affären, fastslog Affärsvärlden när vi synade Cellavision för ett år sedan. Ställt mot de skyhöga förväntningarna bedömde vi att bättre ingångsläge i aktien skulle komma längre fram. Att utfärda säljråd blev kortsiktigt helt rätt bedömning, när rådet kunde låsas på en riktkurs på 195 kronor i december.

Sedan dess har aktien rusat drygt 85 procent högre. Kurslyftet beror framför allt på en kraftigt ökad tillväxt. I Cellavisions andra kvartal var den organiska tillväxten 18 procent, samtidigt som rörelsemarginalen låg på stabila 33,7 procent.

Hemfosa

Rekommendation: Vänta

Startkurs: 75,41 kronor

Slutkurs: 88,80 kronor

Utveckling: +17,8 procent

OMXSPI: -2,0 procent

”Vi avvaktar när Engwalls jaktlag laddar förvärvsbössan”, skrev Affärsvärlden när fastighetsbolaget Hemfosa synades för ett år sedan. Den förvärvssugne vd:n Jens Engwall stod då inför en uppdelning av sitt Hemfosa, där han skulle bli vd i avknoppningsdelen Nyfosa. Den rutinerade vd:n hoppades på en nedgång i fastighetsmarknaden så att nya fyndlägen skulle dyka upp. Men någon krisrabatt i aktien syntes inte till i Affärsvärldens ettåriga perspektiv, och rådet blev således vänta.

Det blev fel. Hemfosas nya ledning har fortsatt att lönsamt förvalta och förvärva fastigheter och aktien har följt vinstutvecklingen uppåt.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom