Slutet för en råvaruekonomi

Hur det än går med schweiziska Glencore. Vilka som än står som ägare till de norska industrierna om tio–tjugo år. Vad än oljepriset står i då. Så vet vi följande: råvaruutvinning med kopplingar till lågskatteländer med svag insyn är inte framtiden för Norge.

Råvarujätten Glencores grundare Marc Rich kom förmodligen aldrig till Mo i Rana, den lilla nordnorska staden med underskön omgivning och ett anskrämligt centrum. Sannolikt besökte han inte heller Oljefondets kontor i Oslo. Hade han levt så hade han nog ändå inte varit välkommen på något av ställena. USA hade däremot välkomnat honom – för att ställa honom inför rätta.

Norge brottas med oljeprisfallet. Men grannlandet slipper inte heller undan effekterna av kraschen för övriga råvaror. Marc Richs skapelse Glencore, en gigant inom råvaruhandel och gruvor, står nu på ruinens brant. Oljefonden, förvaltaren av den norska oljeförmögenheten, är bland de största ägarna av det högbelånade bolaget. Fonden försökte förgäves stoppa fusionen mellan Glencore och Xstrata för ett par år sedan, och när alla stjärnor nu står fel svider därför kursraset extra mycket. Det gör inte saken bättre att fonden också är storägare i Volkswagen. Sparkade koncernchefen Martin Winterkorn lär inte heller bli hedersgäst hos Oljefonden. Men kanske USA välkomnar honom – inför rätta?

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här