Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Snabba pengar och långsam rättvisa

2010-04-20 21:00

- You have to be tough if you want to make money.

Orden är från polisens hemliga avlyssning, bara dagar innan gripandet. Cevianmannen hade dock fel. Under 2000-talets fyraåriga hausse var det löjligt lätt att tjäna pengar. Att däremot skapa en förmögenhet från noll - ja, då behövde man nog vara tuff. Eller samvetslös.

Några dagar efter de uppsnappade orden grips Christer Gardells briljante aktieanalytiker och hans barndomskamrat, den så kallade Nordeamannen. Båda misstänktes för en rad grova insiderbrott. Tillslaget skedde måndagen den 16 april 2007, samma dag som Affärsvärldens generalindex nådde sin högsta nivå hittills. Ett historiskt börsrally hade nått sitt slut.

Konsekvenserna blev stora och omedelbara. Medieuppmärksamheten blev enorm. Cevianmannen fick omgående sparken. Sammanlagt åtta personer frihetsberövades under våren 2007. Bland dem Nordeamannens fru och en pokerkändis.

För den som bara läst tidningarnas rubriker och ingresser finns knappast någon tvekan om de misstänktas skuld. Men för den som fördjupat sig i åtalet är det inte lika självklart. Några av de åtalade har av allt att döma agerat djupt omoraliskt. Men juridiskt skyldiga? Mer tveksamt.

Boken Insiders har tre delar. Den första handlar om hur den misslyckade affärsmannen Alexander Richards skapade en sedelpress av Aktietorget. Under de febriga åren i mitten på årtiondet lurades småsparare att köpa aktier i en ihålig företagsgrupp, med hjälp av fagra löften och halvlögner.

Den andra delen beskriver hur de tre huvudmännen i den stora insiderhärvan blev rika på vältajmade aktieaffärer. Den tredje handlar om hur åklagare Stig Åström på Ekobrottsmyndigheten kämpar för att få både insidermännen och Alexander Richard fällda.

Senaste beskeden är att Alexander Richard har lyckats få rättegången uppskjuten till i augusti. Och om en dryg vecka, den 29 april, var det tänkt att Stockholms tingsrätt äntligen skulle avkunna dom i insiderhärvan, tre år efter tillslaget mot Cevianmannen och Nordeamannen. Men domen är uppskjuten en månad.

Per Agerman och Annelie Östlund beskriver skickligt kontrasten mellan de påhittiga och blixtsnabba finansmännen och den tungfotade rättsapparaten. När det handlar om grov och avancerad ekonomisk brottslighet maler rättvisans kvarnar med nästan outhärdlig långsamhet.

Insiders

av Per Agerman och Annelie Östlund.

Förlag: Atlas.

Antal sidor: 350.

Cirkapris: 150 kr.

Fotnot: Per Agerman och Annelie Östlund är båda tidigare medarbetare på Affärsvärlden där de fick pris för sina avslöjanden om Alexander Richards bolagsgrupp.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom