Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Snabbt störst på aktier på nätet

2017-04-25 22:00

Facebookgruppen Economista har på fem månaderblivit Nordens största aktiegrupp i sociala medier. Endast kvinnor är välkomna.

Anna Svahn, grundare till det kvinnliga ekonominätverket Economista, önskar att hennes skapelse inte behövdes. Men att forumet fått över 46 000 medlemmar på bara fem månader är ett bevis på att kvinnor föredrar att diskutera ekonomiska frågor utan närvaro av män.

– Kvinnor äger bara en tredjedel av de privatägda aktieportföljerna. Behövs det ett forum för kvinnor för att ändra på det så är jag gärna en del av det forumet, säger hon.

Forumets fullständiga namn är Economista – kvinnor som gillar aktier och privatekonomi och det har blivit en plattform där frågor om börsens senaste utveckling varvas med tips på hur man sänker sina matkostnader. Responsen från medlemmarna har varit stor, berättar Anna Svahn.

– Vi får meddelanden varje dag från kvinnor som berättar att de nu vågat gå till banken och förhandla om sin bolåneränta eller vågat köpa sina första aktier, säger Anna Svahn.

Att gruppen fått spridning så snabbt beror sannolikt till viss del på att en av de andra grundarna är Isabella Löwengrip, alias Blondinbella, som genom sin blogg når ut till 1,3 miljoner läsare per vecka. En annan orsak till Economistas snabba tillväxt är att medlemmarna själva hjälper till att sprida gruppen vidare till vänner och familj.

Tanken bakom Economista-gruppen är att alla ska vara välkomna oavsett förkunskaper. Det finns bara ett krav: deltagaren måste vara kvinna. Beslutet grundar sig i behovet som initiativtagarna såg på marknaden.

– Det finns redan aktiegrupper för alla, men alla kvinnor känner inte att de kan ta plats där. Kanske beror det på att tonen ofta blir hårdare i andra forum, säger Anna Svahn.

Elin Helander är kognitionsvetare och har tidigare forskat inom kognitiv neuro­vetenskap på Karolinska institutet. Numer är hon inriktad på ekonomiska beteenden, jobbar med sparplattformen Dreams och vill diskutera ekonomi utifrån ett annat perspektiv än det traditionella.

– Jag tror inte att kvinnor väljer ett forum som är slutet för män, men de väljer ett ­forum där de kan uttrycka sig. Ekonomi har alltid pratats om av män, och män har fått monopol på hur ekonomi diskuteras.

Vidare anser Elin Helander att Economistagruppen är ett kvitto på att kvinnor vill ­diskutera ekonomi.

– Det är intressant att det finns ett sånt otroligt tryck i den här gruppen eftersom det så länge sagts att det inte skulle finnas ett intresse. Det visar verkligen att det inte är kvinnorna det är fel på, utan forumen som ekonomi diskuteras i. Det ska både banker och andra aktiegrupper se som ett stort misslyckande.

Grundaren Anna Svahn vill ogärna generalisera när det gäller hur kvinnor och män skulle vara olika i synen på aktier. Hon säger att det visst finns generella drag, men ­menar att de inte ska överdrivas. Elin Helander håller med, men menar att en grupp bara för kvinnor kanske är en nödvändig åtgärd i ett startskede.

– Man måste se att det här är ett första steg för att kvinnor ska kunna bygga ekonomiskt självförtroende. Vi är egentligen den första generationen med en fullskalig egen inkomst som kan ha ett investerar-mindset, säger hon.

Statistiska centralbyråns senaste aktie­ägarstatistik visar att det är ungefär dubbelt så många män i förhållande till kvinnor som äger aktier i Sverige. Forskning visar att när det gäller aktier är kvinnor mer riskmedvetna än män.

– Tyvärr leder riskmedvetenheten till att kvinnor oftare väljer att ha pengar på ett sparkonto i stället. Det är också viktigt att tänka på att män och kvinnor kanske inte uppfattar risker på samma sätt. Den upplevda risken kan vara lika även om den faktiska risken är större hos män, säger Elin Helander.

En annan orsak till att kvinnor söker sig till Economista för att diskutera ekonomi, enligt Elin Helander, är hur man uttrycker sig och tonen i forumen. Kvinnor och män har olika strategier att samla information. En kvinna kan redan ha gjort en undersökning kring vad som är ekonomiskt mest fördel­aktigt för henne själv, för att därefter ändå vilja diskutera frågan i gruppen. Det beror snarare på ett intresse för hur andra tänker, men det feltolkas ofta av män som att kvinnor inte själva vet. Elin Helander menar också att ett forum som Economista är viktigt för att öka intresset för sparande och ekonomi.

– Ekonomiskt beteende smittar. Innan kanske de flesta har haft sina föräldrar som referensram men att öppna upp den här världen vidgar perspektiven, säger hon.

Innan Economista växte sig så stor, var det gruppen Aktier på Facebook som var den största aktiegruppen. Där är ramen för vad som diskuteras snävare och administratörerna godkänner bara inlägg som berör ­aktier och investeringar. Gustav Olsson är en av ägarna till Aktier och han tycker att Economista är ett bra initiativ.

– Det ger en större förståelse, vilket är ­jättebra. Jag tycker att Economista gör ett fantastiskt jobb. Gemene person är ganska dåligt insatt i aktier. Ju mer folk pratar om det i flera olika forum, desto bättre blir kvaliteten, säger han.

Däremot känner han inte igen sig i beskrivningen av att andra aktiegrupper skulle ha en hårdare ton.

– I vår grupp är det inte så, annars hoppas jag att medlemmarna säger till. För oss är det extremt viktigt att alla känner sig välkomna, och överlag är folk snälla mot varandra. Sedan har vi hårda regler. Hos oss får man en varning om man beter sig illa. Därefter blockeras man och vi häver aldrig blockeringar, säger Gustav Olsson.

För grundaren Anna Svahn är målet tydligt. Hon vill att fler kvinnor ska intressera sig för ekonomi.

– Min dröm är att det inte ska behöva finnas en uppdelning, men som det ser ut i dag så finns det ett behov, säger hon.

 

Av: Charlotte Dahlberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom