”Spännande aktie andra halvåret”

Oscar Karlsson, som förvaltar Handelsbankens Sverigefond, tror att spelbranschen kommer att genomgå en strukturell förändring med streamingtjänster som påminner om Netflix och Spotify och listar två spännande spelbolag.

Ert största innehav är spelbolaget THQ Nordic. Ni var med när de börsnoterades 2016, vad händer i bolaget nu?

– Vi träffade bolagets vd och grundare Lars Wingefors flera gånger i samband med börsnoteringen och fick ett väldigt stort förtroende för honom. Vi såg även att branschen kommer att genomgå en strukturell förändring med streamingtjänster som påminner om Netflix och Spotify och blev glada när THQ Nordic dök upp som investeringsalternativ. Sedan har utfallet, både i bolaget och på börsen, överträffat våra initiala förväntningar. Men det är så vi vill jobba, vi vill hitta de bästa bolagen i Sverige, stora som små. Wingefors ser vilka titlar som var bra för tio år sedan, han letar i ”klassikerlådan”, och till låg risk får bolaget på så sätt fram bra nya titlar. Nu har THQ en bred katalog med cirka 80 nya titlar i sin pipeline, det kommer gynna bolaget fram­över när nya streamingliknande tjänster växer fram. Det finns alltså en stark produktpipeline som borgar för lönsam tillväxt under flera år framöver.

Ett annat spelbolag i portföljen är Paradox, som har gått svagare på börsen än branschkollegerna i år, hur resonerar ni där?

– De hade ett kvartal med få lanseringar men nu kommer två kvartal med fler. Det är en aktie som ser spännande ut inför andra halvåret. Deras produktportfölj har en extrem lång livstid. De har också dubblat antalet anställda och det säger någonting om att det kommer en rad nya titlar. De växer inte bara nu, utan har också tagit mycket kostnader för att växa i framtiden.

Troax är ett nytt innehav i portföljen. Vad ser ni där?

– Vi gillar strukturella tematiska tillväxt- och kvalitetscase. Troax, som gör skydd och galler till automatiserad produktion, kan placeras i båda läger. Köper man in en robot för en miljon är Troax skydd en bra och ganska liten försäkring mot olyckor. Det har generellt varit lite svagare i Kina avseende robotisering på senare tid, men de långsiktiga trenderna är starka, från e-handel till industri. Troax har ungefär 15 procent av den globala marknaden med en betydande konkurrent, Axelent, samt många små bolag. Det är en marknadsdynamik som liknar den som Assa Abloy hade för 20–25 år sedan, så det finns utrymme att växa.

Volvo är fondens andra stora innehav. Har du sett deras nya automatiserade lastbil Vera och vad tror ni om bolaget på sikt?

– Bolagsspecifikt går det åt rätt håll, lönsamheten har gått upp. I den senaste rapporten låg fokus på lägre orderingång, men jag tror att det var ett medvetet val. Ledningen vill inte hamna i en flaskhalsproblematik som under fjolåret. Jag tror att vi får se stigande marginaler, värderingen är låg och givet hur mycket bättre bolaget har blivit är aktien klart attraktiv. Jag har inte sett Vera, men det är ett spännande initiativ. Elektrifieringen går snabbt på personbils­sidan medan lastvagnssidan ligger lite längre fram i tiden. Men det viktiga är att Volvo Trucks har förenklat sin struktur, de är bättre rustade för framtida förändringar nu jämfört med för några år sedan. De har gjort stora R&D-framsteg vad gäller elektrifiering och automatisering inom sin Construction Equipment-del (CE), exempelvis självkörande elektrifierade dumprar som fraktar material inom gruvor. Där förefaller de ligga långt framme och har erfarenheter som kan dras till lastvagnssidan på sikt, vilket kan bli en fördel mot rena lastvagnskonkurrenter.

Att Construction Equipment skulle knoppas av eller säljas är därmed inte troligt?

– Det har ju från och till funnits sådana önskemål, men de får ut mycket R&D-synergier mellan CE och Trucks med de erfarenheter man drar kring alltifrån uppkoppling av flottan för gula maskiner, till automation och elektrifiering av desamma, vilket gör att argumenten för att man ska hålla ihop gruppen kanske är större nu än någonsin.

Oscar Karlsson

Förvaltar: Handelsbankens Sverigefond.

Förvaltat kapital: Drygt 12 miljarder kronor.

Utveckling hittills i år: +23 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.