Stålaktien saknar styrka

Stålkoncernen SSAB överraskade med en stark rapport i somras. Men marknaden har tappat fart igen. Aktien har gott om fallhöjd.

Sälj. Förutsättningarna för att tillverka stål har onekligen förbättrats i år. Men då ska man ha i minnet att fjolåret var så nära en katastrof ett stålverk kan hamna i innan ­masugnen slocknar. De rekordlåga priserna, botten nåddes i slutet av året med stålpriser strax under en krona per kilo, berodde på en kombination av fortsatt överkapacitet och svag efterfrågan runt om i världen. Inte minst i Kina där stålverken fortsatt att rulla trots att infrastruktur- och bostadsbyggande minskat.

Några månader efter bottenkänningen, i juni i år när dagspriset på stål stigit till 3–4 kronor per kilo, gick aktieägarna i SSAB in med 5 miljarder kronor i nytt kapital. Emissionen gick till att minska skuldsättningen och genomfördes trots tidigare försäkringar om att det inte var ­aktuellt att dra in nya pengar. Med kvartalsrapporten i juli kunde aktieägarna andas ut. ­Efter tre raka förlustkvartal redovisade stålkoncernen äntligen överskott i rörelsen – och även om det var nära föll aktien aldrig under teckningskursen 10,50 kronor per aktie.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco