”Står inför potentiell budstrid”

Anna Strömberg förvaltar Catellas fond Sverige Aktiv Hållbarhet. För Affärsvärlden berättar hon om varför hon väljer vårdbolag framför utbildningsaktier och avslöjar vilket verkstadsbolag som ligger senare i cykeln.

Vad är den största skillnaden i fonden nu mot när du klev in i september 2016?

– När jag, Henrik Gripenvik och Henrik Holmer blev ett team för två år sedan var fonden en ganska profillös Sverigefond. Catell­a hade sedan en tid tillbaka ökat fokus på hållbara investeringar, så det var ett enkelt beslut för oss att sätta en hållbarhetsprofil på fonden. Vi har även ett par nordiska innehav, vilket är ett nytt inslag för fonden.

Hur väljer ni ut vilka bolag som ni ska plocka in?

– Vi försöker hitta felprissatta aktier. Här finns inga genvägar, utan vi tror på en nära kontakt med bolagen och fundamental analys. Marknadens aktörer tenderar att över tid underskatta strukturell tillväxt och överskatta cyklisk. Genom att lägga till hållbarhetsaspekter i vår analys vänder vi på ytterligare en sten och ökar den långsiktiga förståelsen och förhoppningsvis också träffsäkerheten i vår bedömning. Jag tror att man behöver vara flexibel att anpassa portföljen till rådande börsklimat, så vi förbinder oss inte vid vare sig värde- eller tillväxtstil.

Ett nytt innehav som ni har tagit in är Capio. Ni har också ökat i Attendo och Ambea – hur kommer det sig så här i valtider?

– Vi köpte in Capio när trenderna i den problemtyngda franska verksamheten började vända. Bolaget står nu inför en potentiell budstrid med den franska verksamheten i fokus, så det var vi tydligen inte ensamma om att tycka. Vi har valt att ta en del vinst i Capio, men har kvar en liten position. Vi var med i Ambea från början när bolaget sattes på börsen, och Attendo har vi också investerat i ett tag. Vi är mindre oroliga för de politiska riskerna i vårdbolagen och tror att de är större för skolorna som utöver politiska risker pressas av lärarbrist, variationer i årskullarna och överetablering i storstäderna. Dessutom verkar stödet vara större för mer reglering i skolorna. Kommunerna står inför stora strukturella utmaningar i vården i takt med att vi blir äldre och vårdbehovet ökar. Lösningen är att bjuda in privata aktörer som i många fall kan erbjuda billigare och bättre vård både för anställda och boende. I Ambea har man också Nytida som skräddarsyr vård för barn och vuxna med speciella behov. Detta måste kommunerna erbjuda, men det är inte alltid de kan. Just nu investerar och bygger företagen för framtiden, det byggs och öppnas många boenden, vilket sätter press på marginalerna i det korta perspektivet, men långsiktigt ökar lönsamheten i takt med att hemmen fylls.

Veoneer fick ni i samband med avknoppningen från Autoliv. Ni har sedan dess ökat er position något, varför?

– Framtiden inom aktiv säkerhet är superspännande. Den forskning och utveckling som finns uppbyggd i Veoneer är unik, och som fristående bolag får de fullt fokus från ledning och styrelse, vilket är nödvändigt, särskilt i den uppbyggnadsfas som de är inne i. Dessutom är Veoneer också en potentiell uppköpskandidat. Vi gillar fortfarande Autoliv och har ökat positionen ytterligare efter en svag utveckling i sommar. Autoliv har plockat upp mycket av marknadsandelarna som konkurrenten Takata lämnade efter sig vid konkursen. Det har krävt en del investeringar, men nu börjar man leverera på de nya bilmodellerna som successivt kommer ut på marknaden, vilket ger både stigande volymer och marginaler framöver. Det finns också en stor potential med högre säkerhetsinnehåll i Asien där man ligger en bra bit efter bilproducenterna i väst.

Ni har tagit in Sandvik men inte Epiroc. Hur tänker du kring dessa två innehav?

– Vi är ägare av Atlas Copco och fick tilldelning när bolaget knoppade av Epiroc men har sålt vår position. Värderingen är mer attraktiv i Sandvik även om exponeringen i mångt och mycket är densamma. Dessutom har vi liknande exponering i det finländska bolaget Outotec, som ligger lite senare i cykeln.

Anna Strömberg

Fond: Catella Sverige Aktiv Hållbarhet.

Fakta: Förvaltat kapital: 4,1 miljarder kronor.

Utveckling i år: Cirka 11 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco