Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Staten borde kräva mer av bankerna”

2020-03-18 18:00

Han lämnade Avanza med en förmögenhet på fickan efter att ha varit bankens sparekonom i tjugo år. Intresset för investeringar har knappast svalnat för Claes Hemberg, vare sig på eller utanför börsen.

Hemberg var med när internetbanken Avanza startade, han klev in i banken dag tre. Att just Avanza skulle gå bra, eller ens överleva, var allt annat än självklart vid millennieskiftet. Hans mångåriga engagemang i banken har blivit en erfarenhet som inte bara har lärt honom att förstå vikten av att tänka långsiktigt vad gäller innehav, utan även hur viktigt det är att engagera sig i bolag som man själv tror på.

– Det fanns 14 olika nätmäklare år 2000. De flesta gick i konkurs, bara två blev kvar, säger han i podden Affärsvärlden och konstaterar att hans innehav i internetbanken betalade sig.

När Claes Hemberg lämnade det lilla bankkontoret på Regeringsgatan var det med 25 miljoner kronor på fickan. Bland noterade innehav nämner han några stycken i podden.

– Jag har haft Trelleborg länge och jag tror att de kommer att prestera bättre än snittet under de kommande fem åren. Enea är en annan favorit, och då talar vi om tv i telefonen. Generellt är det så att vi tittar mer och läser mindre, även om det inte gäller för mig.

Branscher som Hemberg inte tror på långsiktigt är casino- eller bettingbolag. Med eller utan fler licenser på den amerikanska marknaden, det kvittar. Hemberg tror inte på bolag som spelar om pengar, säger han i podden Affärsvärlden.

I dagsläget har han investerat i en handfull onoterade bolag som han också engagerar sig i. Gemensamt för bolagen är att de är verksamma inom transport, energi och datadriven analys.

Skulle du köpa bankaktier i dag?

– Det har jag gjort! Jag köpte Avanza häromdagen, aktien har blivit billig nu. Det är ett bolag som faktiskt tjänar pengar för att det har blivit så oroligt på börsen. Trycket har varit så hårt att de till och med fått tekniska problem.

Överlag är Claes Hemberg inte särskilt orolig över det nyckfulla, för att inte säga, dramatiska börsklimatet.

– Börsen har gått så starkt i tio års tid, det har kommit in pengar som inte borde vara på börsen. Vi kommer också att se bolag som går i konkurs, eftersom de är överbelånade, och de kan inte heller göra emissioner i dagsläget för det är ingen som vill stoppa in nya pengar. Jag har träffat flera onoterade bolag de senaste veckorna som frågat om jag vill gå in med pengar. Bankerna kommer hjälpa till att rädda några bolag men alla kommer de inte att vilja rädda. Det blir en naturlig utstädning och det blir lite som en lågkonjunktur. Man ska inte glömma att staten har en bankgaranti som lovar att staten ska hjälpa banker att överleva och tåla kriser.

Men finns det motkrav för bankgarantin, att bankerna ska hjälpa bolag i kristider?

– Nej, men staten borde kräva en person i bankstyrelser, någon som företräder staten och som håller i bankgarantin som sin pelare. För om staten ska lova att rädda en bank måste de också ha viss insyn i verksamheten. Det har staten i och för sig genom Finansinspektionen, men i och med att staten inte lovat att man ska rädda SKF eller Sandvik om det uppstår en kris, däremot Swedbank, så måste man som stat kunna kräva något tillbaka.

Helene Rothstein

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom