Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Stripe köper Klarna”

2019-04-10 18:00

BÖRSGOLVET.

Med ordförande Lars Idermarks sorti har huvudrullningen nu även nått penningtvättsanklagade Swedbanks styrelse.

– Även om jäv formellt hanterats krävs ingen Einstein för att se att Stockholms lilla ankdamm här haft lite för många personkopplingar mellan ledning, styrelse, storägare och tillsynsmyndighet. En bra grogrund för ansvarshaveri i en systemkritisk storbank, nu följt av välförtjänt internationell nedgradering av svensk självgodhet, säger en luttrad som sett tiden gå.

Vilket förstås gör spekulationerna kring efterträdaren på bankens viktigaste kontrollpost än mer intressant. Här tipsar en padeltennis-tok om ett välmeriterat namn som flyger under radarn.

– Jens Henriksson är för insyltad. Glöm även Göran Persson som ny ordförande. Han sitter på lämplig armlängds avstånd och har rätt pondus och kriserfarenhet för att kunna gjuta olja på vågorna. Att Persson, som stått upp mot ’flinande finansvalpar’, ska kliva över staketet och bli banker håller inte, inte ens i LO:s nya husbank. Nej, här behövs den svårmatchade kombon populär hos allmänheten och genuin erfarenhet av internationell storfinans, då funding är det som i slutändan avgör bankens möjligheter att städa upp. Jag hör att Anders Borg ligger väldigt bra till.

På tal om storfinans och techinvesterare berättar en puderjagare på Åregården, nyss anländ med nattåg från Arlanda, att en amerikansk fintechjätte räknar på uppköp av en svensk enhörningskollega.

– Stripe använder sin uppblåsta värdering, över 20 miljarder dollar, för att komma åt Klarna, som bara är värt 20 miljarder kronor. Den försvagade kronan gör det bara bättre och bättre.

Med räntor mot botten igen och rivstart på börsåret är M&A-diskussionerna i full gång även på andra håll. En känd storaffär lite under radarn är uppdelningen av skogsmarkbolaget Bergvik Skog, där Billerud Korsnäs vill lämna.

– Det har vuxit till att sysselsätta en mindre armé jurister och rådgivare. Billerud-sidan hade velat ha loss ’sin’ skog senast i går, så no limit på debiterbara timmar här. Drivkraften är förstås finansiering av utökad industrikapacitet och uppstår inga hinder lär majoritetsägandet i Billeruds skog säljas vidare till institutioner redan i år, säger en hasselnötséclair på Wienercaféet.

Kvar på börsen är det dags att vända från kort till lång i Raysearch.

– Blankarnas säljcase kring aggressiv redovisning var solitt på en värdering som hade dragit iväg rejält. Men nu är det historia och det blankade kapitalet är under 1 procent. I grunden är Raysearch ett entreprenörslett tillväxtcase med utmärkt lönsamhet och ljus framtid. Det är hög tid att gå lång igen, hävdar en Old Fashioned i Sophie’s Bar på Bank Hotel.

Ett brusreducerat lekland försjunken i Economist har nästa it-konsultaffär efter uppköpet av Acando klar för sig.

– Det finns meriter i ryktet att Knowit plockas upp härnäst. Ett samgående med Cybercom är ingen omöjlighet.

Att det är sent i kreditcykeln ses i att förvärvsaptiten nu även når i det närmaste utdömda branscher.

– Det här hade jag inte trott för ett år sedan, men efter Bonniers köp av Mittmedia har räknandet på Stampen gått in i budstrid där prislappen nu trissas upp snabbt. Oavsett om det vinnande budet blir från Bonnier, Schibsted, danska JP/Politikens Hus eller private equity-håll blir det svårt att räkna hem med nuvarande kostnadsstruktur, så det är verkligen ett bet på ny affärsmodell plus styckning. Solklara vinnare blir däremot familjen Hjörne och det lokala investerarkonsortiet bakom ’räddningen’ från bankerna. Skattebetalarnas avkastning på lönegarantier, efterskänkta momskrav och snart löpande presstöd, ja den lär stanna vid journalistiken, säger en helg på Marstrandsön som är måttligt road över förtätningen på Koön-sidan.

List och likeability räcker långt i Lilla London.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom