Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Teva oförtjänt lågt värderat”

2010-11-30 23:00

Före detta förvaltare av SEB Läkemedelsfond med 3,8 miljarder kronor i förvaltat kapital

Läkemedelssektorn verkar inte må så bra. 

– Det håller jag med om. Läkemedelssektorn har fallit med 3 procent, medan världsindex har gått upp 4 procent.  Sverige följer samma mönster, breda index är upp och läkemedel är ned, och det är framför allt nedgångarna för Astra Zeneca och Meda som tynger.

Finns det något som kan få fart på läkemedelssektorn? 

– Jag ser ingen generell trigger. Man får försöka hitta vissa aktier som kan klara sig bra. Historiskt sett har det alltid varit så att räntehöjningar medför att läkemedelssektorn går bättre än börssnittet under året efter första räntehöjningen. Men den här konjunkturåterhämtningen är så konstig, vilket betyder att man inte kan lita på att det ska blir så igen.

Finns det något bolag du tror på?

– Sinopharm, Kinas största distributör av läkemedel. Vins­ten växer med 20 procent om året. Bolaget är fortfarande lågt värderat, och det där med prissättning och lågpriskopior spelar ingen roll eftersom de distribuerar allt. Läkemedelsförsäljningen i Kina stiger som en raket. Det är extra gynnsamt att vara marknadsledande då kinesiska staten styr inköpen till färre leverantörer. En femtedel av marknaden kontrolleras av tre bolag och Sinopharm är det enda som har nationell täckning. 

Något område som går bra inom sektorn? 

– Amerikanska bioteknikbolag har gått bättre än genomsnittet. I USA har bioteknikindex stigit 6 procent i kronor hittills i år.  Och kanske kan man hoppas på att det äntligen ska lossna även för svenska små och roliga biotech-bolag, som Medivir och Active Biotech.

Det vore ju på tiden. Vad kan hålla investerarnas mod uppe denna gång?

– Det har varit långa, sura år för de stackars investerarna i dessa bolag. Medivir har varit 14 år på börsen och aktien peakade år 2000 på 213 kronor. Sedan dess har den legat under 100 kronor ända fram tills i år (132 kr vid pressläggning, reds anm). Medivirs utveckling av ett nytt virusläkemedel imponerar på omvärlden. För Active Biotech, som toppade på 180 kronor år 2000 och därefter legat och slagit på nivåer under 100 kronor ända fram tills i år, finns det gott hopp om att deras ms-läkemedel, Laquinimod, ska bli godkänt. Visst finns det redan ms-läkemedel,  nytt är att det ska komma i pillerform.

Ytterligare börspåverkan av Obamas sjukvårdsreform?

– Reformen är annonserad, så man får väl anta att börsen redan har påverkats. Det som sker på företagsnivå i USA är att patienterna styrs mot användning av lågpriskopior. Generikabolagen hade 30 procents marknadsandel 1998, och 2007 hade den stigit till 54 procent och andelen fortsätter att öka. Ett bolag som arbetar med ”märkesläkemedel” kan tappa 80 till 90 procent av sin försäljning på bara tre månader när patentet går ut, och det är ju inte roligt för de läkemedelsbolag som är patentinnehavare och uppfinnare.  

Vilka fina generikabolag kan du tipsa om?

– Jag gillar Teva, ett israeliskt bolag. Det är absolut störst i världen på generikaproduktion, det köper upp bolag för att få bättre distribution. Jag tycker att Teva har en oförtjänt låg multipel på grund av en överdriven oro för framtiden för deras ms-läkemedel, Copaxone.

Linda Vikström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom