Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tillplattad vinnare med växtvärk

2012-11-06 21:00
Sven Lindström, vd för Midsummer. Foto: Nadja Hallström

Rätt produkt men otur med marknaden. Så kan man sammanfatta vardagen för producenten av maskiner för solcellstillverkning, företaget Midsummer.

Vilken är likheten mellan en cd-skiva och en solcell? Båda glittrar i solen. En annan likhet är att de tillverkas i olika lager. Det här sambandet såg grundarna bakom det åtta år unga företaget Midsummer.

– Cd- och dvd-skivor kostade 50 öre att göra. Fanns det inte en möjlighet att göra solceller på samma sätt? undrade Sven Lindström, vd vid Järfällaföretaget som tog hem förstaplatsen med en tillväxt under perioden på 8 000 procent till drygt 50 miljoner kronor under 2011.

Med finansiell uppbackning av EU:s sjätte ramprogram och med miljardären Peder Wallenberg som störste ägare byggde gänget bakom Midsummer om en cd-maskin till en maskin för att tillverka solceller. En av de största fördelarna för kunderna, solcellstillverkarna, är att maskinen tillverkar cellerna på en skiva av rostfri stålfolie. Cellerna blir därmed böjliga och kan finna nya användningsområden. Vanliga solceller, av kisel, är spröda och kan inte böjas.

Efter vidareutveckling levererades den första maskinen till en kund i Kina för snart ett år sedan. Slutbetalningen för affären, över sex miljoner dollar, kom in på kontot i somras.

– Det är billigt, säger Sven Lindström som jämför med vad andra maskiner för tillverkning av solceller kostar.

Han nämner en konkurrent, tyska Manz, och konstaterar att deras maskiner kostar 60 till 70 miljoner dollar. Den svenska maskinen har också andra fördelar, den är mindre och kräver inget renrum utan kan ställas upp i vanliga industrilokaler.

Oturligt nog sammanföll produktionsstarten med den värsta lågkonjunkturen som solenergibranschen upplevt. Solpanelsproduktionen enbart i Kina bedöms ha kapacitet som är dubbelt så hög som den globala efterfrågan. Överutbudet har fått priserna på solpaneler att rasa de senaste två åren. Flera internationella solenergiföretag har kraschat och i stort sett alla producerar med förlust. Att hitta tillverkare som då vill investera i nya maskiner har visat sig nära nog omöjligt.

– Vi pratar med ett flertal kunder som är långsiktiga och som vill investera. I bästa fall kan vi få ett avtal klart före nyår, säger Sven Lindström som gör bedömningen att efterfrågan på solenergi fortsätter att öka både i år och nästa år.

Bolaget har rättat munnen efter matsäcken och har minskat antalet anställda med en tredjedel i år. Företaget genomför nu en nyemission för att klara de dåliga tiderna. Prognosen är ändå att världsmarknaden stabiliseras:

– Vi har kapacitet att tillverka tio maskiner per år här i Järfälla och på två års sikt är jag övertygad om att marknaden är tillbaka i balans.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom