Tokhausse för järnmalm gav kraftiga aktielyft

2016-03-07 15:25 Per Tolgraven
Världens största underjordsgruva för järnmalm. Foto: Per Larsson / TT

Marknaden ”går bärsärkargång”, skriver Bloomberg apropå att priset på järnmalm rusat 19 procent på måndagen.

Järnmalmspriset tog ett jätteskutt efter att Kinas myndigheter signalerade att de var beredda att stötta den ekonomiska tillväxten. Det gjorde utsikterna ljusare för stålkonsumtionen i landet som är världens största förbrukare.

Innan 62-procentig malm levererad till Qingdao rusade 19 procent – den största uppgången som registrerats för en dag – hade ett terminsrally inletts i Asien. Ett kontrakt på Singaporebörsen steg 21 procent.

- Järnmalms- och stålmarknaderna har gått bärsärkagång de har gett sig av från fundamenta och är tungt drivna av sentimentet, säger Zhao Chaoyue, analytiker vid China Merchants Futures i Shanghai, till Bloomberg.

Råvaruaktier följde efter uppåt. Australiska järnmalmsproducenten Fortescue Metals Group steg 24 procent på Sydneybörsen. Även gruvjättarna Rio Tinto och BHP Billiton klättrade. I New York var gruvbolaget Cliffs Natural Resources upp 19 procent, och i Brasilien steg sektorkollegan Vale nära 7 procent.

Den svenska stålproducenten SSAB var vid klockan 16.00 ned drygt 1,5 procent till cirka 23,70 kronor.

På måndagen varnade Goldman Sachs för att järnmalmsrallyt kommer att bli kortvarigt och förutspådde ökat utbud, medan Michael Zhu vid Hongkong-baserade Millennia Resources sa att den färska boomen för fastighetsmarknaden har positivt inflytande på stålpriset.

Per Tolgraven

Premiumnyheter

Aktuellt inom