Turbulens på bostadsmarknaden

Efter flera år av kraftigt stigande priser har bostadsmarknaden svalnat de senaste månaderna. Bostadsutvecklarna rasar på börsen och oron växer för ett större prisfall.

Onsdag den 18 september 2013 samlades ett gediget pressuppbåd i ett mötesrum på Erhvervs- og Vækstministeriet, den danska motsvarigheten till Näringsdepartementet, mitt i Köpenhamn. En kostymklädd Jesper Rangvid, ekonomiprofessor vid Copenhagen Business School i den danska huvudstaden, gjorde entré med en tjock samling A4-papper under vänster arm. Därefter presenterade han en efterlängtad regeringsutredning – i folkmun kallad för Rangvidrapporten – om orsakerna till och konsekvenserna av finans- och bostadskrisen som gav den danska ekonomin ett rejält kok stryk under åren 2008 till 2010.

Den danska bostadsmarknaden hade ­efter millennieskiftet gått som tåget med stadigt stigande priser, särskilt i storstadsområdena men även på mindre orter. De första sju åren på 2000-talet ökade priserna på ”enfamiljshus” och ”ägarlägenheter” med 85 respektive 105 procent.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här