Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Uppdatera almanackan

2012-01-17 21:00

Glöm sill och kräftor. Det är andra högtider i kalendern som styr börsen. Rätt val har ökat avkastningen senaste 40 åren.

December är en månad när prognosmakare ägnar åt att sia om vart börsen ska gå under det kommande året. Nästan oavsett ekonomiska utsikter brukar det landa i en orgie av optimism. Mjuklandning är ett ord som missbrukas flitigt av makroekonomer och strateger. Den som inte fäster någon större vikt vid sådana prognoser har med fördel i stället lite is i magen och inväntar de fem första handelsdagarna efter nyår på den amerikanska aktiemarknaden.

En klassisk regel säger nämligen att om det amerikanska S&P 500-indexet stigit under de fem första börsdagarna på ett år, då slutar också året med börsuppgång. Enligt chefen för Goldman Sachs kapitalförvaltning, Jim O’Neill, är träffsäkerheten 87 procent sedan 1950. Om börsen i stället fallit under de fem första handelsdagarna är oddsen betydligt sämre. Med S&P 500-indexet upp 1,8 procent de fem första dagarna i år verkar alltså optimisterna, trots den stora ekonomiska osäkerheten, ha goda möjligheter att dra det längsta strået 2012.

Tilläggas ska att regeln inte fungerade i fjol. S&P 500-indexet stod i praktiken still trots en positiv inledning på börsåret. I ljuset av hur illa det gick på många börser världen över var det trots allt en relativt sett stark prestation. Kanske hölls de amerikanska börserna också uppe av det faktum att fjolåret var det tredje året i presidentcykeln, ett år då ekonomin enligt teorin stimuleras lite extra för att den sittande presidenten ska bli omvald.

Sedan 1945 har USA-börserna stigit med i genomsnitt över 17 procent under detta år. År ett, två och fyra avkastar alla bara cirka 5 procent i genomsnitt. Kanske inflikar pessimisterna här att amerikanska lågkonjunkturer oftast inleds under år ett respektive fyra i presidentcykeln. Det gör, som vi påpekat tidigare, 2012 och 2013 till högriskår för investerare.

Den kanske mest intressanta kalenderanomalin på börsen är den som går emot vår svenska tumregel ”köp till sillen och sälj till kräftorna”. I USA och övriga Europa talar man i stället om ”sell in May, and stay away”, syftande på att perioden maj till oktober är en dålig period att äga aktier och att november till april är betydligt bättre. Vad är det som gäller egentligen?

Data som JP Morgan sammanställt visar att den som investerade 100 dollar i europeiska aktier 1970 och ägt dessa bara under maj–oktober varje år fram till 2007 bara hade drygt 92 dollar kvar. Den som i stället valde att ligga investerade i europeiska aktier under november–april varje år hade vid periodens slut 4?304 dollar. All avkastning på Europabörserna har alltså kommit under det starka halvåret. Samma mönster uppvisar USA-börserna, enligt Stock Trader’s Almanac.

Affärsvärlden har  gjort motsvarande analys för Stockholmsbörsen under perioden 1950–2011 och kan konstatera att mönstret står sig riktigt väl även här. 100 kronor investerade i Affärsvärldens generalindex under maj till oktober varje år har bara resulterat i 130 kronor under den drygt 60-åriga perioden. Investerare som i stället haft en indexposition under november till april hade vid periodens slut nästan 21 500 kronor. Lägg därtill att man under halvåret utanför börsen kan lägga sitt kapital i något räntebärande och tjäna ytterligare några kronor. För att inte tala om vinsten i form av en godare nattsömn. Det starka halvåret har haft negativ avkastning under bara 23 procent av perioderna, vilket kan jämföras med 42 procent för det svaga halvåret.

Varför är det så här har vi ingen aning om. Kanske är det bara en slump. Tänkbara förklaringar som lyfts fram i USA handlar om allt ifrån bonusar som tenderar att investeras tidigt på året, till att investerarna lämnar marknaden under semestern på sommaren.

Vår undersökning på Stockholmsbörsen visar att mönstret inte fun­gerade från 1950–1970. Sedan dess har november–april konsekvent slagit maj–oktober. Viktigt att påpeka är dock att november–april inte var någon dålig period att äga aktier i 1950–1970, det var bara det att maj–oktober var en bättre period. Som diagrammet ovan visar har perioden november–april inte uppvisat en ihållande svaghet under någon längre period. Hacken i kurvan har snabbt följts av nya rekordnoteringar.

Framgångsreceptet på börsen förefaller alltså inte handla om vilka havs­levande djur som ligger på middagsbordet utan om helgdagar. ”Köp på allhelgonadagen och sälj på valborgsmässoafton.”

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom